Az épületeket a víz 33 fokos melegével fűtik. Az óvodában, az iskolában, valamint a faluházban és könyvtárban mostantól csak a főzéshez használják a gázt. Így évi 12 millió forintot spórolnak meg, ebből fizetik a pályázathoz szükséges önerőt. Az önkormányzat a geotermális energia hasznosítására a Norvég Alaptól nyert 280 millió forintot.

A beruházás során lényegében két szolgáltatatást kapcsoltak össze: a hálózati ivóvíz-szolgáltatásét, valamint a településen lévő közintézmények fűtését. A vízellátáshoz és fűtéshez szükséges energiát ezután a mélyből nyert termálvíz biztosítja Újszilváson. Az ivóvizet a község határában emelik ki, mintegy négyszáz méteres mélységből. A búvárszivattyúval percenként mintegy 200-300 liter vizet lehet kitermelni, amely a nyomóvezetéken keresztül jut el a hőcserélőkig.

A Polgármesteri Hivatal, a Művelődési Ház, az Óvoda és az Általános Iskola fűtését a kútból kitermelt víz hőenergiájának elvonásával valósítjuk meg, amely végül a vízműbe kerül közüzemi vízellátás céljából. A felesleges mennyiséget visszasajtoljuk egy nyeletőkút segítségével” – tájékoztat Petrányi Csaba, a Pest megyei nagyközség polgármestere. A 350 milliós beruházás nyomán önkormányzat megtakaríthatja a közintézmények üzemeltetési fűtési költségének 70-80 százalékát.

A létesítményekben azelőtt radiátoros fűtési rendszerek üzemeltek, így azokat ki kellett cserélni. Az átalakítás során a régi fűtőberendezéseket víz-víz hőszivattyúval váltották ki, és minden épületet külön hőközponttal láttak el. A 31 fokos nyersvíz – egy újonnan kiépített távvezetéken keresztül – sorrendben a Polgármesteri Hivatal, a Művelődési Ház, Óvoda végül pedig az Általános Iskola hőközpontjába jut el. „Egyúttal a víz minősége is javulni fog Újszilváson, hiszen a temperáló fűtésnek köszönhetően minimálisra csökken a baktériumok száma a folyóvízben” – emeli ki a település első embere.

A kitűzött cél az, hogy ezt a vizet teljes mértékben újrahasznosítsák majd, mert jelenleg még tart az ivóvízrendszer felújítása. Mint Petrányi Csaba polgármester beszámolt róla, az új fűtési módszer nagyon kellemes hőmérsékletet biztosít az intézményekben. A beruházás ünnepélyes átadásán megjelent Olajos Péter zöldgazdaság-fejlesztésért és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkár kifejtette, európai szinten is különleges ez a megoldás, amely duplán hasznosítja a természeti kincset. „Az Új Széchényi Tervben kiemelten kezeljük a geotermális projekteket, hiszen hazánk egyik erőssége a geotermia. Mivel Magyarországon a földhő nagy mennyiségben rendelkezésünkre áll, nagyon szeretnénk, hogy az emelkedő kőolaj és gázárak mellett minél inkább a hazai adottságokat használjuk ki” – fogalmazott Olajos Péter.

A nagyközségben a szivattyúk miatt most még több elektromos áramot használnak fel. Az újszilvásiak azonban már kész tervekkel rendelkeznek az energiafelhasználás modernizálására is: még idén elkészülhet a község határában az ország legnagyobb napelem parkja. Petrányi Csaba polgármester elmondta, a helyi vállalkozók támogatásával elinduló, 208 millió forintos fejlesztés megvalósításában testvértelepülésük, Nandlstadtvan lesz segítségükre. A 400 kilowattos erőmű újszilvás valamennyi intézményét ellátja árammal. Sőt, a napenergiával a közvilágítást is kiváltják, ami újabb megtakarítást eredményez.

A fejlesztés képekben alább, a Galériában.

Forrás: HAJT-A Csapat Egyesület, ujszilvas.hu, ctv.hu

Cikk megosztása