A napokban avatták fel a Balatoni bio-, látvány- és halpiacot Gyenesdiáson, a strandhoz vezető sétány mellett, ahol a térségben termelt élelmiszereket és balatoni halakat árulnak. A létesítményt összesen tizennyolcmillió forintból alakították ki, amelyre a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatán 14 és félmillió forint támogatást nyert.

Az átadáson a vendégeket a szervezet alelnöke, Suba Zoltánné köszöntötte, majd Gál Lajos polgármester mondott beszédet, felidézve a piac létrehozásának előzményeit. A létesítményben a helyi és térségi termékek kapnak helyet a zöldségektől a húsárukig, köztük igazi különlegességek, mint például a balatoni halak.

Manninger Jenő, a megyei közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő, úgy fogalmazott: jó, hogy a térségi termékeket helyben lehet beszerezni és bízik abban, hogy a halpiac megnyitása egy folyamat kezdete. Puskás Zoltán, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója beszédében a cég új arculatáról ejtett szót, kiemelve: az egészséges életmódot is előtérbe helyezve kívánják biztosítani a lakosság számára a balatoni halakat. A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület kiemelt célja hogy a lakosok és a turisták megismerjék és megszeressék a balatoni halakat, és a hekk helyére a keszeg kerüljön az asztalon – fogalmazott az egyesület két tagja, Suba Zoltán és Keresztes József, miközben keszeget forgattak paprikás lisztbe. Hozzátették: fontos, hogy minden hagyományos módon történjen és remélik, hogy a piac a hétköznapokon is jól működik majd.

A Balatoni bio-, látvány- és halpiac márciustól novemberig naponta nyitva tart, fő nap a vasárnap. A halpiac kínálata széles, a balatoni pikkelyeseket akár jégtálcáról filézve, vagy akváriumból is ki lehet választani. Az élelmiszerek mellett kézműves- és dísztárgyak is kaphatók.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása