Hivatalosan 162334-en, gyakorlatilag ettől jóval többen vettek részt hazánkban, a május 21-i, országos szemétszedési akcióban. A kezdeményezés sikerrel zárult, hiszen több ezer tonna hulladék került végre a „helyére”. Magyarország történetének eddigi legnagyobb önkéntes, hulladékgyűjtési akciója 1500 helyszínen zajlott.

Hajdú-Bihar megyében ténylegesen 4893 ember szedte a szemetet, és összesen 858 köbméter gyűlt össze. Nyíradony közigazgatási területén 115 ember, négy köbméter szemetet gyűjtött az adott napon. Az akcióban a Polgármesteri Hivatal és intézményeinek, valamint a Nyíradonyi Vagyonkezelő dolgozói vettek részt.

A Fiatalok Kulturális Szövetsége-Ifjúsági Egyesület tagjai és önkéntesei is kivették a részüket az országos szemétgyűjtési akcióból. Vállalták, hogy megtisztítják a Vásárosnamény-Gergelyiugornya üdülőterületén felhalmozott illegális szemétlerakót. A megmozduláson részt vett Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. A Felső-Tisza Völgye HACS munkaszervezetének munkatársai is csatlakoztak az önkéntes akcióhoz. A helyszínt a helyi polgárőrség biztosította, de az önkéntesek ellátásában is segítettek. Az illegális szemétlerakóhoz a Magyar Vöröskereszt helyi szervezete is kivonult számos önkéntessel és egy mentőtiszttel az esetleges sérülések ellátására. A nagy munka végeztével a szervező egy tányér paprikás krumplival látta vendégül a résztvevőket.

A Heves megyei Egerben, öt helyszínen háromszáz önkéntes gyűjtött össze hét konténernyi, mintegy negyven köbméter szemetet. Csak a patakmedret kétszáz zsáknyi hulladéktól szabadították meg.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit KFT, Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület, kormány.hu

Cikk megosztása