Második alkalommal rendezték meg a Békés megyei Újkígyóson a „Galibanapokat”. A július 1-jén, pénteken kezdődő kétnapos programot borverseny és Ángyán József, a vidékfejlesztési minisztérium államtitkárának előadása nyitotta meg.
Szombaton a libák vették át a főszerepet: a szárnyasból készített számtalan ételkülönlegességgel szálltak versenybe csapatok a főzőverseny első helyéért. „A Galibanapok egyedülálló az országban, hiszen a libát alapanyagként ritkán használják főzőversenyeken, ráadásul itt a versenyzők maguk döntik el, hogy mit készítenek belőle. Így a töltött libanyaktól a tárkonyos libalevesen át a libapörköltig számtalan helyi specialitás készült” – mondta a rendezvény fővédnöke, Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács.
Az esemény célja kettős, árulta el Szebellédi Zoltán polgármester. „Közösséget teremtő rendezvényről van szó: fontos hogy legyen egy olyan rendezvény, ahol kicsik és nagyok jól érezhetik magukat, és bemutatkozhatnak a helyi kulturális csoportok. Mindezek mellett a Galibanapokkal kifelé is szeretnénk megmutatni magunkat” - emelte ki.

Forrás: Kertészek Földje ACSE, Békés Megyei Hírlap

Cikk megosztása