Pulykatartás és -feldolgozás melléktermékeiből állít elő energiát Magyarország eddigi legnagyobb biogázüzeme a Békés megyei Szarvason. A 4,2 megawatt teljesítményű erőműben már a próbaüzemnél tartanak. A 3,9 milliárd forintból megvalósult beruházás egy 18-20 ezer fős város teljes energiaellátását fedezné.

Az energiát a helyi pulykafeldolgozó cég, valamint a közeli állattenyésztő telepeken és gazdaságokban keletkező hulladékából állítják elő. Ezzel mindkét fél jól jár, hiszen a felesleges melléktermékek elhelyezéséről nem kell gondoskodni, ráadásul a termelt biogáz több mint 80 százaléka visszajut a pulykafeldolgozó üzembe, amely számára fűtési és használati melegvízen kívül technológiai gőzt és áramot is szolgáltatnak. A gáz egy 4,2 kilométeres csővezetéken keresztül jut el a gyárba a Szarvas külterületén felhúzott erőműből.

A hulladékfeldolgozás egyik melléktermékeként többek között magas értékű talajjavító tápanyagokat tartalmazó biotrágyát is előállítanak, amely több ezer hektáron válthatja ki a mesterséges vegyszereket.

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület, beol.hu, Népszabadság Online

Cikk megosztása