Regionális szántóversenyt szervezett a Békés megyei Gyomaendrődön a Magyar Szántóverseny Egyesület a hónap közepén. Az indulóknak – a Szántó Világszervezet nemzetközi versenyrendszerének megfelelően – a gabonatarlón egy kimért parcellát kellett fels

zántaniuk. Számtalan szempontra kellett odafigyelni: a bírálók szigorúan vizsgálták a szántás és a nyitóbarázda minőségét, az összevetés tökéletességét, a növényi maradványok alátakarását, a záróbarázda egyenességét és az ekeleeresztés és -kiemelés pontosságát is. Az egyesület célja a magyar szántási kultúra oktatási és gyakorlati feladatainak széles körű megismertetése, valamint azok népszerűsítése a versennyel, egyúttal bemutatva az ahhoz szükséges eszközparkot is.

A tíz jelentkező Búza Tamás főszervező szerint jól vizsgázott szántásból, ami továbbra is fontos eleme a talajművelési technológiáknak. Kis ágyeke kategóriában a gyomaendrődi Sárközi Antal, nagy váltva forgató kategóriában a szintén helyi Németh Norbert, a kis váltva forgatós kategóriában pedig a hunyai Tímár László győzött.

A tervek szerint jövőre még izgalmasabbá teszik a programot például tolatóversennyel.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport, beol.hu, Agroinform.hu

Cikk megosztása