Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb biogázüzeme épült meg Szarvas külterületén. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv ötszázmillió forint európai uniós támogatással segítette a 4,5 milliárd forint összköltségű, zöldmezős beruházást. Háromévnyi előkészítés után alig több mint egy évre volt szükség az

alapkőletételtől a kész telep átadásáig. A biogázüzem 4,17 megawatt teljesítményű, ennyi energia egy Szarvashoz hasonló nagyságú város lakóinak is elég lenne.

Az üzem a feleslegessé vált ipari melléktermékekből termel áramot, gázt, biotrágyát és meleg vizet. Az alapanyagot a város szárnyasfeldolgozó üzeme, valamint a helyi állattartó telepek szolgáltatják. Évente csaknem 135 ezer tonna sertéshígtrágyát, tejsavót és flotátum iszapot, pulyka- és szarvasmarha-almostrágyát, vágóhídi hulladékot, cirkot, valamint szennyvíz-zsíriszapot és szennyvíziszapot használnak fel. Ezt 16 ezer tonna vízzel hígítják, 12,5 millió köbméter széndioxid-mentes biogázt előállítva, amelynek egy része villamos-, másik része hőenergiaként hasznosul, melléktermékként pedig biotrágya is létrejön.

A megtermelt gáz nyolcvan százaléka a helyi szárnyasfeldolgozóba jut, amely az alapanyagok jó részét biztosítja. Egy 4,2 kilométeres vezetéken keresztül jut a gáz az élelmiszergyár területén épített erőműbe, ahol eladásra is szánt áramot, valamint a feldolgozó fűtésére és hűtésére meleg- és hidegenergiát termelnek.

A szeptember 13-i átadó ünnepségen a tulajdonos társaság igazgatósági tagja, Roland Schuler elmondta, év végére érik majd el a teljes kapacitást. A közös üzemindító gombnyomással egybekötött avatáson köszöntőt mondott még mások mellett Babák Mihály szarvasi polgármester, Klaus Ridel, a Német Nagykövetség diplomatája, Ludwig Dinkloh, a beruházó cég ügyvezető igazgatója és Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke is. A felszólalók valamennyien kitértek az üzem környezetvédelmi jelentőségére, mivel az eljárás évi tíz és félezer tonna szén-dioxidtól kíméli meg a bolygót. A szalagátvágás és felszentelés után Kecskés József projektigazgató vezette körbe a megjelenteket az üzem erjesztőtankjai, „fermentorai” között.

Forrás: Körösök Völgye Akciócsoport Nonprofit Kft., Békés Megyei Önkormányzat, beol.hu

Cikk megosztása