A kis- és középvállalkozások (kkv-k) számára megújuló energiaforrás menedzsment tudásbázist hozott létre egy hazai cég. Ennek révén a kkv-k növelhetik a termelés hatékonyságát, ami kitörési pontot jelenthet a multinacionális vállalatokkal szembeni, egyre fokozódó versenyben, és kevesebb hagyományos energiát

használhatnak. A tudásbázis létrehozásához a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) pályázata biztosított forrást.

Egy vidéki tejüzemen vizsgálták, vajon egy kisüzemben versenyképessé tehető-e a termelés megújuló energiaforrásokkal, illetve az energia lehető leghatékonyabb felhasználásával. Először a külső környezet felmérésével zárták ki azokat a forrásokat, amelyek nem jöhettek szóba. Nehezítette a helyzetet, hogy az üzem az Őrségi Nemzeti Parkban található, így a fakitermelésről le kellett mondani, és a településkép védettsége, valamint esetleges tereprendezési munkálatok engedélyhez kötöttsége is korlátot jelentett. A belső környezet elemzése alapján ugyanakkor sok áramra, gőzre, meleg vízre és hűtési energiára volt szükség. Az épület energetikai adottságait is alaposan felmérték (energia audit), végül pedig kiszámították, hogy a szóba jöhető technológiák közül melyik térül meg a leginkább.

Ezek alapján tervezték meg és alakították ki az üzem energiakezelő rendszerét. Ez központilag, egyedi szoftvercsomag segítségével irányítja és felügyeli az épület energiaellátását, így hamar fel tudták deríteni a kezdeti problémákat, és pontos adatokat kaptak az egyes gyártási fázisok energiaigényéről, valamint az ebből fakadó széndioxid-kibocsájtásról.

A Monet 2000 Kft. által kifejlesztett rendszerbe napkollektorokat építettek be, és hasznosították a füst, valamint a kompresszorok hőjét, így az üzem teljes melegvíz-ellátását megoldották, ami nagyjából 60 ezer forinttal kisebb villanyszámlát jelent. A befektetés a számítások szerint 8-10 éven belül megtérül, azaz nem csak pusztán környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is ésszerű volt a fejlesztés. Természetesen az sem elhanyagolható tény, hogy a beruházás évi 20 tonna széndioxidtól kíméli meg a légkört. Azaz a kkv-k úgy kímélhetik a környezetet, hogy közben pénzük is több marad.

Forrás: umvp.eu

Cikk megosztása