Összesen csaknem százféle párlattal neveztek a becsehelyi faluházban megtartott megyei házi főzésű pálinkák versenyére. Többek között mézes körtével, kökénnyel, faeperrel, berkenyével, hordóban érlelt szilvával és kék szőlővel is indultak a megmérettetésen.

Az országban először – Pórszombat mellett – éppen a Zala megyei községben éltek először azzal a törvénymódosítás adta lehetőséggel, hogy házilag is lehet legálisan pálinkát főzni. Ugyanakkor Németh Géza polgármester fontosnak tartotta, hogy az ital minőségét is megőrizzék, ezért indult a pálinkaverseny. A településen emellett továbbképzéseket és előadásokat is tartottak már a párlat elkészítéséről.

„A kulturált pálinkafogyasztás mellett szeretnénk szakmai minősítést adni a magánfőzőknek, ezért a verseny zsűrijébe az amatőrök mellett az ország legismertebb pálinkafőzdéjének szakembereit választottuk be” – mondta Németh Géza. A szakértőkből álló zsűri először az adott minta illatát, tisztaságát és karakterét pontozta, majd ugyanilyen szempontok alapján értékelte a főzet ízét. A Zala megye legjobb házi főzésű pálinkájának járó címet a kanizsai Gazdag Attila madárberkenye pálinkájának adták. Ezen kívül 7 arany, 22 ezüst és 17 bronz minősítést osztottak ki. A falu borának Szőke Tibor Zenitjét választották, amely Liviczki Tibor pincéjében készült. A szőlősgazdák összesen 27 arany, 71 ezüst, 29 bronz, valamint egy okleveles minősítést kaptak.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, Zalai Hírlap

Cikk megosztása