Alapítók, a tagtelepülések vezetői, szakmai és civil szervezetek képviselői, valamint magánszemélyek vettek részt azon a díszközgyűlésen, amellyel visszaemlékeztek az Írottkő Natúrparkért Egyesület kezdeteire és történetére egészen napjainkig.

Délelőtt megemlékezéssel kezdődött a közgyűlés: Bokányiné Boda Gyöngyi, a natúrpark pályázatait előkészítő, lebonyolító, a natúrpark imázsát kialakító menedzser közel kilenc évet töltött az egyesület munkatársaként. A sajnálatosan korán elhunyt munkatársra emlékezett az egyesület tagsága.

Ezt követően a rendezvényt támogató Vidékfejlesztési Minisztérium Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézetének delegált előadója, Budai Krisztina tartott bemutatkozó előadást. A Zöldutak Módszertani Egyesület elnöke a Zöldutak vidékfejlesztési rendszer kialakulásáról, történetéről, a ZÖME magyarországi kialakulásáról, tevékenységéről és a csatlakozás lehetőségeiről beszélt. Őt Kovács István, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnökségi tagjának az MNVH rendszeréről, felépítéséről, tevékenységérő, feladatairól szóló előadása követette.

Az ebédet követően az Írottkő Natúrparkért Egyesület jelenlegi elnöke, Bakos György tartott beszámolót az egyesület tevékenységéről, eredményeiről, munkájáról.

Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója és Tóth László jegyző, az Írottkő Natúrparkért Egyesület alapító elnöke emlékeztek vissza a natúrpark 1997-es megalakulására és annak előkészítésére, körülményire, a régi történésekre. A levetített,15 évvel ezelőtt készített fotók megkönnyítették az emlékezést az előkészítő megbeszélésekre, a tanulmányutakra, a rendezvényekre, a natúrparki sportnapokra, a projektötletek kidolgozására, az utazás kiállításokon való megjelenésekre vagy a helyi termékek elismerő rendszerének megvalósítására.

Az alapítását ünneplő egyesület az évforduló kapcsán 2011. októbertől nagyszabású vetélkedősorozatot indított, amely öt korosztályban – óvodásoktól a családokig –, több mint 500 jelentkezőnek adott havonta gyakorlati és szellemi feladatokat. A natúrparkot minél jobban megismerő, tevékenységében résztvevő feladatok célja a natúrpark identitásának erősítése volt. A egyik, „Mire vagyok büszke a natúrparkban?” című feladatban a cél egy előadás, prezentáció, vagy képzőművészeti alkotás elkészítése volt. Ennek egyik szép példája a Gesztenyekék Természetbarát Egyesület által készített anyag, mely a jelenlévő tagság részére levetítésre került.

Ezt követte Hubert Reschl, a Geschriebenstein Natúrpark elnökének köszöntője, mellyel egyben bemutatta a Geschriebensteint Naturpark tevékenységét. Di Marelli Asamer-Handler, az Osztrák Natúrparkok Szövetség képviselője szintén személyesen köszöntötte az egyesületet és egyben áttekintést adott az osztrák natúrparkokról, azok 50 éves fennállásáról.

Az előadásokat, köszöntőket követően az alapító tagok részére 15 éves jubileumi tagsági oklevél került kiosztásra.

A díszközgyűlés zárásaképp az Írottkő Natúrparkért Egyesület kihirdette a 15 év – 15 település vetélkedősorozat eredményét, majd Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke átadta a díjakat. Az egyesület mellett 30 támogató szponzorálta a közel 300 fő díjazását, a rendezvényt pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium Magyar Nemzeti Vidéki Hálózata támogatta.

A közgyűlés ideje alatt került megnyitásra és 2012. május 5-ig tekinthető meg az Írottkő Natúrparkért Egyesület jubileumi fotókiállítása a rendezvénynek helyszínt biztosító kőszegi Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Cikk megosztása