Minden év júliusában Európa-szerte azzal ünneplik az élővizeket, hogy pontosan egy időben megmártóznak egy közeli folyóban vagy tóban. A hazánkban a Természetvédelmi Világalap (WWF) által szervezett Nagy Ugrás július 8-án a tiszatarjáni Holt-Tiszánál sokakat vonzott. A csobbanás különlegessége idén, hogy a nemzetközi jelentőségű vadvizekről szóló Ramsari Egyezményről tartott konferencia idejére esett. 2005 óta minden évben a Big Jump – Nagy Ugrás nevű rendezvénnyel hívják fel a figyelmet a folyók, a mellékágak, a holtágak és a vizes élőhelyek rossz állapotára. Az akciót Magyarországon először 2008-ban rendezte meg a WWF Magyarország, és azóta már számos alkalommal csobbantak együtt az emberek az élővizek megóvásáért.

A programot idén is Tiszatarjánban tartották meg. Az egész napos program során a tikkasztó hőség sem szegte az ugrani vágyók kedvét. A kevésbé bátrak megcsodálhatták a vízibivalyok dagonyázását és az egy időben zajló Föld!Föld Fesztivál programjai közül is választhattak. Délután 3 órakor aztán mindenki fürdőruhát húzott, és a WWF csapatával karöltve megrohanták a Holt-Tisza hűs vizét, hogy hatalmas csobbanással fejezték ki, mennyire fontos számukra az élővizek védelme.

Az idei Big Jump különlegessége, hogy a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelmében létrehozott Ramsari Egyezményről szóló bukaresti konferencia is most zajlik. A Ramsari Egyezményhez kapcsolódó országok immár negyven éve a vizes ökoszisztémák megőrzése érdekében dolgoznak együtt. Az éppen zajló bukaresti konferencián a következő évek szükséges lépéseit vitatják meg. A trópusi korallzátonyoktól kezdve a Himalája magas völgyeiig világszerte több mint 2000 területet tartanak nyilván ramsari területként több mint 193 millió hektáron. A ramsari területek nem feltétlenül természetvédelmi zónák, megőrzésük egyik legfontosabb küldetése, hogy az emberi igényeket, leginkább a turizmust, valamint a vizes élőhelyeket összehangoltan tartsa fenn. A WWF arra figyelmeztet, hogy a kulcs a vizes élőhelyek szigorúbb védelme, hiszen ezeket csak konkrét intézkedések menthetik meg.

A Nagy Ugrást egy háromnapos rendezvénysorozat vette körül, amely már pénteken megkezdődött. Tiszakesziben konferenciát tartottak arról, hogy az aktív turizmus milyen szerepet tölthet be a vidékfejlesztésben. Tiszatarjánban a Holt-Tiszánál Kultúrpart jött létre, ahol a szabadtéri színpadon a Keleti Blokk Művészeti Egyesület vendégei mutatkoztak be. Szombaton újabb konferenciát rendeztek, ahol a megújuló energia volt a főtéma, délután pedig a LEADER programok bemutatásával, a pályázati lehetőségek ismertetésével gazdagodtak a résztvevők. Koraestétől a Kultúrpart vendégei voltak újabb zenekarok. Vasárnap főzőversenyt tartottak, amelyen a térség települései mérték össze gasztronómiai tudásukat. Bemutatkozott a Mezőcsáti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, valamint a Mezőcsát Népi Együttes, majd következett a Nagy Ugrás, amelyet tutajverseny követett. A térség népdalköreinek műsora után táncház várt a vidám közönségre, majd könnyűzenei programok után megtörtént az idei búcsúzás a Tiszától.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület, Mezőcsáti Kistérség

Cikk megosztása