A megtartott örökség

Inasként segítik a fiatalok az építészeti értékek felújítását

Népi építészet iránt érdeklődő fiatalok vehetnek részt régi vályogházak, tanyák, szélmalmok felújításában. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat és a Falufejlesztési Társaság által elindított program részeként a pályázaton kiválasztott „inasok” mesterek mellett tanulhatják meg a hagyományos építészeti technológiákat.

Dénes Zoltán

Már nagy lelkesedéssel dolgoznak az ország legkülönbözőbb helyszínein, hét építkezésen azok a fiatalok, akik a Nagyapám háza nevű mester-inas képzésre jelentkeztek – tájékoztatta lapunkat Krizsán András építész. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségének tagja és egyben a Falufejlesztési Társaság elnöke arról számolt be, hogy a nyári képzést középiskolások, egyetemisták és főiskolások számára hirdették meg. Olyan gyakorlati oktatásról van szó, amelyen a jelentkezők egy-egy népi műemlék épület, tájház, szélmalom vagy parasztház felújítása, állagmegóvása során ismerkedhetnek meg a tradicionális építészet értékeivel, a hagyományos népi építőmesteri technológiákkal. A fiatalok egy-egy régi épületet bemutató dolgozattal pályázhattak a képzésre. A kiírásra huszonöt jelentkező adott be pályaművet, az érdeklődők közül sokan saját nagyszüleik, dédszüleik falusi házát mutatták be. Közülük választották ki azt a tizenhárom fiatalt, akik négy hétre bekapcsolódhattak az ország különböző településein folyó épületfelújítási munkákba.

A program sikerességét jelzi, hogy eredetileg öt-hat pályázót terveztek kiközvetíteni a mesteremberekhez. A kiválasztott fiatalok maguk vehették fel a kapcsolatot a mesterekkel, s mint régen történt, úgy most is személyesen egyeztettek arról, mikor fogadják őket. Ezért a felújításokba különböző időpontokban kapcsolódtak be, de mára már mindenkinek sikerült felvenni a munkát. Krizsán András szerint a képzés alkalmat teremt a programban részt vevő mesterek és fiatalok együttműködésére. A kiválasztott inasok mesterük mellett olyan hasznos alkotómunkát végeznek, amellyel bővíthetik szakmai ismereteiket, közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a népi építőmesteri munkákról.

Megtanulhatják a hagyományos házépítés ács- és tetőfedőszakmáit, elsajátíthatják a mesterfogásokat, betekinthetnek a népi építkezés, felújítás folyamataiba. Így többek között megtanulnak vályogtéglát készíteni, nádazni, zsindelyezni, agyagozni.

A szervezők reménye szerint a kezdeményezésben részt vevő fiatalok a jövőben jó eséllyel maguk is úgy döntenek, megmentenek egy-egy régi épületet, s később esetleg másoknak is átadhatják tudásukat. Így – fogalmazott Krizsán András – élő maradhat a hagyomány, és életben maradhat a régi építőmesteri kultúra is. A mesterek a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal kötött együttműködési megállapodás keretei között nem csak az oktatást vállalják, a tanulóknak szállást és étkezési lehetőséget is nyújtanak. Az inasoknak pedig nem jár munkabér. A program a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt támogatását élvezi. A képzést elvégzők oklevelet kapnak, amelyen a mester és a támogató szakmai szervezetek ajánlása szerepel.

Forrás: Magyar Nemzet

Cikk megosztása