Az Őrség sokszínűségét, a természeti környezet gazdagságát, a helyi, ún. szeres településszerkezetet, a jellegzetes őrségi portákat, a hagyományos építészetet, embereket, életüket, művészetüket, kultúrájukat bemutató Hétrétország fesztivál több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. A minden évben megrendezett programsorozat egyre több látogatót vonz. Az idei esemény, amely immáron a tizenkettedik a sorban, kilenc településen, számos helyszínen, kulturális programok rendkívül széles körű választékával várja a látogatókat.

A fesztivált augusztus 11-én nyitották meg ünnepélyesen a kercaszomori református templomban. A rendezvénysorozat fő szervezője és motorja, Sülyi Péter egy kis kolomppal jelképesen „beharangozta” az eseményt, és köszöntötte a megjelenteket. Ozsváth Imre helyi református lelkész ünnepi szónoklatában Isten áldását kérte a fesztiválra és a látogatókra. A megnyitón részt vett V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára, aki beszédében Lázár Ervin Hétfejű tündér című meséjével hozta párhuzamba a Hétrétország programjait, céljait, kiemelve a szeretet, jelen esetben az őrségi táj, hagyomány és kultúra szeretetének fontosságát.

Ezt követően az egybegyűltek átsétáltak a helyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér épülete elé, ahol találkoztak az éppen a Sopron felől a helyszínre érkező hosszútávfutókkal. Ez a sportesemény a szerte a kontinensen zajló Gördülő Európa Napja program része volt, amely során a futók összesen több mint 8000 kilométert tettek meg. A magyar kezdeményezés az első világháború végén híressé vált három hazai települést érintette. A futók Balassagyarmatból, mint a legbátrabb hazai településről indultak Sopronba, a Hűség Városába, majd innen tovább futottak, s végül Kercaszomorba, a „legvitézebb településre” érkeztek meg. (A kitüntető címet a falu azzal nyerte el, hogy a helyiek önállóan fegyvert ragadva, hősies küzdelemben sikeresen kiűzték a környékről a megszálló szerb csapatokat.) Az eseményről szép szavakkal megemlékező Kapornaky Sándor polgármester, Ozsváth Imre lelkész, V. Németh Zsolt államtitkár és a sportolók nevében a futásban szintén részt vett Medvácz Lajos Ferenc, Balassagyarmat polgármestere egy-egy koszorút helyezett el a hősies esemény emlékére fölállított Életfánál.

Ezt követően az önkormányzat épületében megnyitották Kézdi Anna Időtlen időkig című fotókiállítását, amely elmosódott absztrakt fény-árny fotográfiákkal mutatja be az élet folyamatát, egészen a Teremtésig visszavezetve azt. Az IKSZT épületében pedig egy természettudományos előadást tartottak: Kriska György biológus fantasztikus 3D-s mozgókép-felvételekkel mutatta be az Őrség vizes élőhelyeinek csodálatos élővilágát, maradandó nyomot hagyva a közönségben.

Ezzel a nappal tehát kezdetét vette a tíz napos rendezvénysorozat. A főszervező Sülyi Péter a programsorozatból kiemelte a nyitott porták jelentőségét, amely során a látogatók a lehető legközelebbről és legautentikusabb módon, maguktól a helyiektől ismerhetik meg az őrségi falvak életét. „Nagyon büszkék vagyunk a többi programunkra is, a koncertekre, színielőadásokra, természettudományos ismeretterjesztő rendezvényekre, de a nyitott porták eseménye az, amelyben teljesen unikumnak számítunk a többi hasonló jellegű fesztivállal szemben” – jelentette ki.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása