Új Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) alakítottak ki a kunszállási Petőfi Faluházban, amelyet a harmadik „Kun-Szállásfoglalás” program részeként avattak fel. A megye 45. integrált közösségi szolgáltató terét adták át ezzel a bács-kiskuni településen. A faluház az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával több mint 23 millió forintos európai uniós támogatásnak köszönhetően bővült ki. Az „üvegpalotában” kapott helyet az új számítógépekkel és bútorokkal felszerelt községi könyvtár – közölte Kovács Imre polgármester, aki hozzátette: az épület hároméves működtetésére további hatmillió forint támogatást nyertek.

Magyarország egyik legnagyobb közművelődési beruházásának részeként 27 milliárd forintos támogatással 635 IKSZT nyílik hazánkban. Ennek egyik gyöngyszeme a kunszállási közösségi tér, ami igazán szép példája a civil összefogásnak és az önkormányzati támogatásnak – mondta köszöntőjében Eperjesi Tamás. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese Kemény Bertalant, a Falufejlesztési Társaság alapítóját idézte beszédében. „A magyar vidékfejlesztés úttörője azt mondta, nem az szabja meg egy település fejlettségét, mennyire fejlett az infrastruktúrája, hanem az, mennyire fejlett az emberek közötti kapcsolat. Én azt remélem, hogy ez a civilház valós találkozási pont lesz a fiatalok és idősek között egyaránt. Abban bízok, hogy a kicsik itt tanítják majd az idősebbeket internetezni, míg az idősek megtanítják a fiataloknak azokat a hagyományokat, értékeket, melyek vidéken még megtalálhatók” – fogalmazott Eperjesi Tamás.

„A kistérségi társulások megszűnésével, illetve az önkormányzatok átalakulásával sem maradnak magukra a kistelepülések. A megyei könyvtár továbbra is folytatja mozgókönyvtári szolgáltatását valamennyi szolgáltató helyén” – mondta Ramháb Mária, a Katona József Könyvtár igazgatója az átadóünnepségen.

Forrás: Kiskunok Vidékéért Egyesület, baon.hu

Cikk megosztása