Szeptember 22-én adták át a Szalajka Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) a Pest megyei Szokolyán. A névválasztással annak az utcának a régi nevét kívánták felidézni, ahol az IKSZT található, mondta el köszöntőjében Gyurcsik Mihály polgármester. A község vezetője kiemelte, hogy a beruházással a céljuk egy olyan épület kialakítása volt, ahol kicsik és nagyok, civilek és vállalkozók, intézmények és ide látogatók otthon érezhetik magukat. Az IKSZT létrehozása is a falu összefogásával valósult meg: volt, aki az építésben, volt, aki berendezésben, volt, aki a díszítésben, virágültetésben segített, és volt, aki pénzzel járult hozzá az intézmény megteremtéséhez.

Harrach Péter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az ünnep nem csak Szokolyának, hanem a térségnek és a nemzetnek is fontos, hiszen a család, a civil az egyházi és faluközösségek építése kihat az ország egészére. Szokolya élő és fejődő település, ahol a népességszám növekszik, és ez biztató a mai demográfiai helyzetben. Harrach Péter arra is kitért, hogy a kormány célja egy egészséges társadalom felépítése, de ez csak hosszabb távon lehetséges. A képviselő végül hozzátette, hogy a közösségi ház akkor tölti be a szerepét, ha a falu „belakja” azt, de úgy látja, hogy ez a cél nem fog csorbát szenvedni.

A szalag átvágása után először az óvodások és iskolások tartottak bemutatót, majd a híres Szokolyai Dalárda lépett fel. Ezt követően a nyugdíjasok éneke idézte fel a régi szokolyai dalokat. A komolyzene rajongóit egy településre beköltözött, több zenepedagógussal büszkélkedő család örvendeztette meg.

Az IKSZT-ben a falu szülötte, Viski János kiállítását is megnyitották, akinek rajzai, festményei a falusi élet mindennapjait örökítik meg, az 1900-as évek elején használatos bútorokat, eszközöket is meg lehet itt tekinteni. Az átadót egész napos egészségmegőrzési tanácsadás kísérte.

Délután a tájházban falunappal folytatódott az egész napos rendezvény, ahol a környékbeli települések nemzetiségi hagyományait, dalait bemutató programokon vehettek részt a látogatók.

Forrás: Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása