2012. szeptember 13-án Halimbán találkoztak LEADER Helyi Akciócsoportok, a Vidékfejlesztési Minisztérium, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet képviselői, hogy egyeztessenek az aktualitásokról, valamint a 2014-2020-as időszak előkészítéséről.

Tóbel János, a házigazda település polgármestere – aki az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület alelnöke is egyben – köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta települését és az eddig elért és megvalósított fejlesztéseket. A község közel 100 millió forintot nyert el eddig az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott vidékfejlesztési programból. Az összeget többek között Integrált Közösségi és Szolgáltató Térre, valamint tanyabuszra fordították.

Az értekezleten Maácz Miklós főosztályvezető tartott előadást a 2014-2020 közti időszakról és várható újításairól. A LEADER továbbra is kiemelt program az Európai Unióban, így lehet majd számítani fejlesztési forrásokra, hangzott el. A 2007-2013-as időszakról Maácz Miklós megemlítette, hogy a falumegújítás és a vidéki örökség megőrzése jogcímekre októberben lehet pályázatokat benyújtani, a mezőgazdasági tevékenységek diverzifikációja jogcímre novemberben, míg a LEADER nemzetközi és térségek közti együttműködésekre folyamatosan lehet pályázni jövő év augusztusig.

Gelencsér Géza és Páliné Keller Csilla a LEADER-program egyszerűsítéséről tartott rövid összefoglalót, amellyel minél kevesebb célterület megfogalmazásával a legtöbb helyi projektötletet igyekszik beleilleszthetővé tenni a LEADER-rendeletbe, így biztosítva a még rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználását. Így várhatóan a LEADER következő köre csak jövő év elejére várható.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség

Cikk megosztása