Megújult és átalakult a zsombói József Attila Közösségi Ház és Könyvtár, amely ezentúl Integrált Közösségi és Szolgáltató Térként működik majd. Közel 63 millió forintot költöttek az 50 éves épületre, amelyet utoljára 30 éve újítottak fel. A költségek nagy részét, mintegy 50 millió forintot az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott támogatásból állták. A július elején megkezdett kivitelezésben jellemzően helyi vállalkozások vettek részt.

A munkálatok során szellőzőrendszert alakítottak ki, és a külső falakat, valamint a födémet is szigetelték. Az intézményt akadálymentessé tették, kifestették és a burkolatokat is felújították, kicserélték a kárpitokat, és új borítást kapott a színpad is.

A fejlesztés ötlete már 2008-ban megszületett, ám a beruházások ütemezése miatt végül most került sor rá. „A megújult közösségi térrel az a célunk, hogy Zsombó élő, egymást segítő közösséggé váljon” – fogalmazott a pénteki ünnepélyes átadáson Gyuris Zsolt polgármester. Mint kiemelte, az épület nemcsak kívülről lett szebb, de az intézmény repertoárja is gyarapodik: a fiatalságot megszólító programok, egészségfejlesztés és munkaügyi információk átadása is szerepel majd a kibővült kínálatban.

Az ünnepségen jelen volt Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere is. A közösségi ház kapcsán kifejtette: ahol van közösségi lét, ott kell hozzá hely is. „Most már kifelé is tudják mutatni híres faluszeretetüket és azt, hogy mekkora ereje van ennek a közösségnek” – mondta a helyieknek.

A kivitelező vezérigazgatója, Nemesi Pál adta át az intézmény kulcsát frissen kinevezett vezetőjének, Vízi Renátának. A közösségi házban ezután rögtön megindult az élet: két kiállítás nyílt, majd Földes László „Hobo” adott önálló estet.

Forrás: Déli Napfény LEADER Egyesület

Cikk megosztása