Ennek alkalmából 2012. október 22-én 10 órakor az abaújvári református templomban az ünnepi istentiszteleten Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdet igét.

A templomfelújításról és a gyülekezeti otthon felépüléséről számot adó beszámolók után dr. Eperjesi Tamás, a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) főigazgató-helyettese átadja a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthonként működésbe lépő Integrált Közösségi Szolgáltató Teret.

Az Abaújvári Református Egyházközség 54 millió forintot nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásából Integrált Közösségi Szolgáltató Tere megvalósítására. Az építkezés Tóth István és felesége, Tóth Viktória irányításával és szervezésében 2011. augusztusában kezdődött meg, idén májusban fejeződött be, és szeptemberben kapták meg a használatba vételi engedélyt.

Az abaújvári IKSZT a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthon nevet viseli. Ennek oka: 1580-ban Perényi Borbála alapította az abaújvári református gyülekezetet, neki állítanak méltó emléket a névadással.
Az új épület otthont ad az abaújvári református gyülekezet rendezvényeinek, valamint székhelye lett a PAZSREK Egyesületnek (Pányok-Abaújvár-Zsujta Református Közösségéért Egyesület), az öt, környező községben működő házigondozói szolgálatnak és a pányoki falugondnokságnak.

Az Abaújvári Református Gyülekezet 16 embernek ad munkát, akiknek munkahelyi központjuk az IKSZT: minden hétfőn itt tartják a hét-kezdő eligazításokat, az irodában kapott helyet az ehhez tartozó adminisztráció.

A Perényi Borbáláról elnevezett közösségi tér felszereltsége is kitűnő: E-Magyarország pont működik benne (öt számítógéppel, nyomtatóval, scanner-rel, ingyenes internet használattal), teakonyhája százfős rendezvények ellátására alkalmas, van benne többek között kávéautomata, hűtő, mikrohullámú sütő, gáztűzhely, mosogatógép, edények és étkészletek. A házban helyet kapott egy szociális mosókonyha mosó- és szárítógéppel. A könyvtár több száz könyvvel várja az érdeklődőket, kialakítottak egy varrósarkot, ahol a téli estéken patchwork tanfolyam lesz. Különleges munkát is kínálnak: a gravírozóműhelyben személyre szabott emléktárgyak készülhetnek.

Minden korosztálynak jutott tér a házban, a pelenkázó helyiségben egy játéksarok várja a gyermekeket.

A tél közeledte még a hivatalos átadó előtt kinyitották a közösségi teret: egy francia adományozó szervezet jóvoltából szociális turkálóval segíthették a rászorulókat.

Az IKSZT tőszomszédságában helyezkedik el Közép-Európa legértékesebb gótikus temploma, amely közel 500 négyzetméternyi középkori freskót hordoz a részben feltárt falain, ezért ehhez a jelentős műemléki kincshez kapcsolódva a tervek között szerepel egy turisztikai információs pont létrehozása is a közösségi házban.

A lehető legváltozatosabb tematikájú konferenciák megrendezésére éppen olyan alkalmas új az új létesítmény, mint a helyi és környékbeli lakosság integrációját támogató továbbképzések, tanfolyamok számára.

Cikk megosztása