A 160-as lélekszámú falu többsége részt vett az ünnepségen, ki vendégként, ki pedig az ünnep eseményeinek közreműködőjeként. Szép számmal jöttek a faluhoz kötődő, innen elszármazott vendégek, és ott voltak a környék lelkészei, plébánosai.
Az ünnepi istentiszteleten Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét, ennek központi gondolatata, miként az egész eseményé, az isteni gondviselés segítségével végzett emberi munka dicsérete volt. Ha nincs hit, nincs semmi, mondta a püspök. Ahol pedig élő a hit, ott Isten segít.
A nagyívű igehirdetés után Tóth István tiszteletes köszöntő beszédében felidézte a templomfelújítás és a közösségi ház építésének emlékezetes pillanatait, majd megajándékozta a munkálatokban résztvevőket.
Az abaújvári gyülekezet első embere közben büszkén beszélt arról, hogy a Közép-Európában egyedülálló gótikus templomuk egész északi falát boríthatták eredetileg a falfestmények, melyek feltárását teljes egészében még nem, az állagmegóvást azonban már elvégezték a restaurátorok. A hajó falán látható, közel 500 négyzetméteren elhelyezett képek Szent Mártont és Szent Mihályt ábrázolják, a szentélyben a 12 éves Jézust, alatta pedig Szent Bertalan vértanúságát festették meg. A szószék mellett is látható egy alak, amely egyes feltételezések szerint Szent László.
Ódor Ferenc, a térség országgyűlési képviselője emelkedett szavakkal szólt az abaújiak példamutató összefogásáról, arról a munkáról, amellyel a magyar vidék népességmegtartó erejét szerzik vissza, és dicsérte a gyülekezet munkahelyteremtésben elért eredményeit – 16 embernek, a lakosság 10 százalékának adnak munkát. A képviselő felidézte pályakezdésének Abaújvárhoz kötődő részleteit: értékes útravalót kapott a közösségtől.
Tóth István elmondta Zsigmond király főbírájának, az abaúji földesúr, Perényi Péter sírjának kalandos felfedezését a templomban. A nagy tekintélyű földesúr unokája, Perényi Borbála nevét viseli az új közösségi ház, tette hozzá a tiszteletes, majd felkérte Eperjesi Tamást, a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) főigazgató-helyettesét, adja át a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthonként működésbe lépő Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT). A főigazgató-helyettes ismertette a hatszáznál több új közösségi ház kialakításának 27 milliárd forintos keretösszegből megvalósított rendjét. Elmondta, hogy az Abaújvári Református Egyházközség 54 millió forintot nyert az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásából IKSZT megvalósítására.
Az istentisztelet befejeztével az ünneplő közönség átvonult a szomszédos IKSZT-hez, ahol Eperjesi Tamás és Tóth István tiszteletes átvágta a bejárat előtt kifeszített nemzetiszín szalagot, ezzel hivatalosan is befejeződött az átadás aktusa. Az ezután következő szeretetvendégség már lazább keretek közé engedte a résztvevők örömét.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása