Mezőnagymihályon idén február 1-jén nyílt meg az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT), Művelődési Ház és Könyvtár. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község több mint 50 millió forint Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által társfinanszírozott forráshoz jutott az IKSZT kialakításához. A támogatás elnyerésével az önkormányzat vállalta, hogy legalább öt évig üzemelteti és fenntartja az intézményt.

Az igényesen felújított épület olyan kulturális színtér kialakítására lehetőséget nyújt, amely megfelel a kor követelményeinek, a XXI. századi Európa kihívásainak. „Fő feladatomnak tartom a lakosság közművelődési igényeit kielégíteni életminőségük gyarapításával, szemléletmódjuk formálásával” – nyilatkozta Konczné Tegzes Erika művelődésszervező. „ Fontosnak találom a helyi közösségi élet, a civil szervezetek segítését, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítását, rendezvények és programok lebonyolítását, a könyvtár üzemeltetését. Az európai uniós pályázat komoly követelményeket támaszt a működtetéssel kapcsolatban. ennek megfelelően a lakosság számára ingyenesen biztosítunk Internet elérhetőséget, kialakítjuk az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatásokat, továbbá elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatásokat, e-Magyarország pontot” – emelte ki Konczné Tegzes Erika.

A működés egyik fő pillére az állandó programok működtetése. Naponta este 8 óráig (vasárnap és hétfő kivételével) csocsó, sakk-party, asztalitenisz, közös zenehallgatás, Ifjúsági és Kölyökklub várja a fiatalokat. Pénteken este felnőtt német nyelvtanfolyamot, szombaton táncklubot, jógát tartanak, és a könyvtár is rendelkezésre áll. Az internet-szobában számítógépet böngészésre, internetes telefonálásra lehet használni a tanuló ifjúság és a felnőtt lakosság igényeit is kielégítve. Az érdeklődőket előadások, kiállítás, tanfolyamok, egészségmegőrző program, Könyvhét és -tombola várja. Szerdánként próbál a Népdalkör, majd az Idősek Klubja várja a társaságra vágyó nyugdíjasokat.

Előbbi 25 éve működik, és meleg otthonra lelt a felújított épületben. „A kör minden fellépésével öregbítik Mezőnagymihály hírnevét, ők azok, akikre minden körülmények között számíthatunk. Jókedvűek, fiatalos frissességgel, lendülettel viszik véghez kitűzött céljaikat, büszkék vagyunk rájuk” – ismerte el tevékenységüket a művelődésszervező.

A Művelődési Ház két újonnan alakult tánccsoportja is nagyon lelkes: a Kristály tánccsoport 14 főből áll, míg a Kiscsillagnak 18 tagja van. Ők többnyire általános iskoláskorúak, de van köztük óvodás és középiskolás tanuló is. „Szorgalmasan, kitartóan és eredményesen készülnek a fellépésekre. Nagyon élvezik a sikert és a sok tapsot, amit a közönségtől kapnak. A tánc jó hatással van a fejlődésükre, a közösségi élet alakulására, kapcsolataikra” – mutatott rá Konczné Tegzes Erika.

A rendezvények, mint például a húsvéti játszóház, a gyermeknapi bábelőadás, a szüreti felvonulás, az adventi készülődés és a szilveszteri bál, ünnepekhez kötöttek. A lakosság az interneten, hirdetőtáblán vagy a hangosbemondóból is értesülhet a számukra megfelelő programok időpontjáról, és kedvére vehet részt ezeken a rendezvényeken. „Igyekszem olyan feladattervet megvalósítani, amely minden réteg szórakoztatását biztosítja, gyermekek, fiatalok, idősek igényeit egyaránt. Célom egy olyan intézmény létrehozása, amely a közösségben szilárd értékrendet alakít ki, ahol rendelkezésre áll a tudás gyarapítása, a szolgáltatások igénybevétele, a mozgásigény kielégítése, a közösségi élet, egyszóval az emberek formálása” – vallott feladatáról az intézmény művelődésszervezője. „Távlati terveim között szerepel az egészen picikék bevonása a közösségi életbe. Az egy-kétéves korosztály számára baba-mama klubot szeretnék működtetni” – vázolta terveit. Jövőre az állandó programok mellett egy erdélyi körutat terveznek, a tánccsoportok siófoki tánctáborra, a népdalkör pedig hivatalos külföldi vendégszereplésre készül.

„Mindenkinek egy élete van csupán. Szeretném, ha a nagymihályi gyerekek, visszaemlékezve ifjúkorukra, hasonló élményekkel gazdagodnának itt a Művelődési házban, mint annak idején szüleik, nagyszüleik. Természetesen azóta a világ sokat változott, de az erkölcsök, értékrendek, élmények örök érvényűek” – vélekedett Konczné Tegzes Erika. „Lehet, hogy Mezőnagymihály nem világváros, de éppen ebből kifolyólag kell törekednünk a kultúra átadására. Gyermeknevelésre mindenképpen alkalmas, csendes kis hely, ahol az ifjúvá cseperedettnek éppúgy helye van, mint az érett korú, majd hajlott hátú derék nagymihályinak. Gondjaink is vannak, nem kevés, de a problémák azért vannak, hogy megoldjuk őket, vagy legalábbis egy kis időre elfelejtsük. Ebben próbálok segítséget nyújtani a változatos, minden korosztály igényét kielégítő programokkal” – osztotta meg gondolatait.

Forrás: Dél-borsodi LEADER Egyesület

Cikk megosztása