A Darányi Ignác Terv Új Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER támogatásával indított programsorozatot a Katafai Lovas Sport Egyesület. A projekt első, „Lovas tudáskincs megőrzése” című rendezvényét 2012. december 16-án tartották a nádasdi Integrált Közösségi és Szolgáltató Térben (IKSZT). Az egyesület az előadás céljaként tűzte ki, hogy a lovaglás iránt érdeklődő gyerekek és felnőttek egyaránt megismerkedhessenek a felelős lótartás feltételeivel.

A mintegy 40 érdeklődő a lóra szállás előtti tudnivalókról, ezen belül a nyergelésről, kantározásról és a nyereg helyes felillesztéséről hallhatott részletes elméleti előadást, de szó esett a ló kiválasztásáról és a felelős lótartásról is. A résztvevők ismereteket kaphattak arról, hogy a ló és lovas összhangjának kialakításához milyen mértékben szükséges az alkati adottságok összhangja és a testmérethez igazodó méretű ló helyes kiválasztása. Az előadást vetítéssel színesítették, a képek és egy rövidfilm segítségével a lovas sportban kevésbé jártasak számára is érthetővé téve a lovas élet mindennapjait.

Az elméleti előadás után a nagymizdói fedeles lovardában a gyakorlatban is bemutatták mindazt, amiről délelőtt szó volt. A Fiatal és kezdő lovasok alapfelkészítése, a helyes lovas ülés elsajátítása című rendezvényen bemutatták a megfelelő kengyelhossz beállítását, a szabályos lóra szállást, az ülések fajtáit, a helyes és hibás ülést, a megfelelő kéztartást és a hibásak korrekcióját is.

Forrás: Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása