Huszonkilenc önkormányzat és húsz civil szervezet – köztük a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség LEADER Helyi Akciócsoport – együttműködésével jött létre a Gerecse Natúrpark, amelynek alapító okiratát január 9-én Péliföldszentkereszten, a Don Bosco Szalézi Társaság rendházában írták alá.

A Gerecse Natúrpark létesítésének alapvető célja, hogy elősegítse a fenntartható és értékőrző tájhasználati formákat, egységes arculatot és marketing támogatást teremtsen a tájra jellemző helyi termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint a környezeti nevelés, oktatás eszközeivel is hozzájáruljon a természeti és kulturális értékek, hagyományok megőrzéséhez. A Gerecse Natúrpark emellett segíti a zöldturizmus különböző formáit és a hazai natúrpark mozgalom ügyét is – mindezt mind a hegység, mind az ahhoz csatlakozó peremvidékek, így a Duna-völgy, az Által-ér völgye, a kisalföldi löszvidék és Keleti-Gerecse területén.

Az alapítási ünnepségen elsőként Musicz László, a natúrparkot képviselő szervezet, az Által-ér Szövetség titkára szólalt fel. Őt P. Ábrahám Béla, a Don Bosco Szalézi Társasága tartományfőnöke követte, aki abbéli reményét fejezte ki, hogy a natúrpark létrejöttével Péliföldszentkereszt neve is ismertebbé válik.

Michl József, az Által-ér Szövetség elnöke a megalakításhoz vezető útról szólt, amely 2000-ben indult. Elmondta, hogy a csatlakozási felhívást 36 önkormányzatnak küldték el 2012 szeptemberében, amely közül sokan jelezték belépési szándékukat. A hosszú távú célok megfogalmazásánál számítanak a települések javaslataira, hiszen a natúrpark egy új szál, amellyel a helyi közösségek, települések összeköthetők, és növelni lehet az intézkedések hatékonyságát. „A rövid távú cél nem más, mint értékeink megőrzése, fejlesztése” – vázolta a jövőt a szövetség elnöke, majd minden alapító tagot meghívott február 1-jére Tatára, ahol Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter átadja a natúrpark címet.

Völner Pál infrastruktúráért felelős államtitkár üdvözölte az egyetlen olyan natúrpark megalakulását az országban, amely csak egy megyét érint. Az államtitkár felhívta a figyelmet, hogy ez egy kitűnő lehetőség, és nem cél, hanem eszköz, amellyel jól kell bánni.

A natúrpark megalakulásával a turizmus újabb lehetőségeiről Magyarics Gábor, a Tata és Környéke Turisztikai Egyesület projektmenedzsere beszélt. Kifejtette, hogy az idegenforgalom csak akkor lehet sikeres, ha a többi terület is megfelelően működik, hiszen a turisták pozitív élményekre vágynak, amikor a natúrparkba látogatnak.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség, tata.hu

Cikk megosztása