Rangos eseménynek adott otthont május 31-én Ipolydamásd: a Flame of Peace (Béke Lángja) Alapítvány emlékművet adományozott a településnek, amelyet a falu központjában, a Művelődési Ház előtti rendezett téren helyeztek el. Az emlékművet személyesen az alapítvány elnöke, Herta von Habsburg-Lothringen főhercegnő leplezte le.

A település és az ünnepély egyik állomása lett a „Huszárok a Dunánál – 1500 év magyar katonája” hagyományőrző történelmi haditúrának is, amely a Hercegi Esterházy Huszárok, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség közös szervezésében zajlott május 26. – május 31. között. A haditúrán a hagyományőrző huszárok Visegrád és Verőce között több településen is megemlékezéseken vettek részt, és bemutatták a különböző korok huszár hagyományait. Az Ipolydamásdi Béke Lángja felavatását követően Beer Miklós váci megyéspüspök, Káposztássy Béla plébániai kormányzó és Albert András református főtisztelendő megáldották az emlékművet.

Ezután ünnepi menet indult az új Integrált Közösségi és Szolgáltató Térhez, amelyet V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár adott át a falu közösségének. Szintén itt adták át azon okleveleket is, amelyeket az Ipoly-menti falvak önkormányzatai, civil szervezetei kaptak sikeres vidékfejlesztési pályázataik elismeréseként. A vendégeket Rományik Ferenc polgármester köszöntötte, majd Harrach Péter, térségi országgyűlési képviselő ünnepi beszéde hangzott el.

Az ünnepség résztvevői a Börzsöny Múzeum Baráti Köre segítségével kialakított helytörténeti kiállítást, és a Mihály Ferenc kortárs fafaragó munkáiból összeállított kiállítást is megtekinthették.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása