A pályázati támogatások segítségével megvalósult fejlesztéseket nemrégiben ünnepélyesen is felavatták Börcsön. Rácz Róbert polgármester elmondta, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában nyertek csaknem 45 millió forintot Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakításához. Az intézmény a berendezéssel, a környék parkosításával, a parkolók kialakításával együtt mintegy 60 milliós beruházást jelentett. Itt kapnak helyet a települést éltető civil szervezetek. Az épületben van egy nagyterem, ide költözött a könyvtár, a teleház, lett egy ifjúsági klub és egy közös civil iroda.

A faluközpont nyolcmillió forintos rekonstrukciójához 5,4 millió forintot nyert a település, így megszépült egy központi terület, a zászlók, a címer és a tájékoztató tábla közelében pedig egy kisebb játszóteret is kialakítottak az egészen kicsi gyerekeknek.

A szabadidő hasznos eltöltésére nyolcmillió forintot igényelt pályázati úton sikeresen Börcs. Ennek segítségével fűnyírót, sportfelszereléseket vásárolt és a tízmilliós beruházás nagy részét a sportöltöző külső-belső felújítására fordították, ami korábban társadalmi munkában készült bontott építőanyagból.

A projekteknél a helyi önkéntesek és a közfoglalkoztatottak munkája is növelte a létrehozott értéket, akárcsak a Belügyminisztérium pályázata által 11,5 millió forinttal támogatott programnál, így 16 milliós értékben a régi aszfaltos sportpályát is átalakították, amely sportcélra kimondottan megfelelő homokkal feltöltött, füvesített borítást kapott. A pálya így alkalmas teniszezésre, kosár- és kézilabdázásra, focizásra vagy akár óvodás sorversenyek megtartására tavasztól őszig.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása