A 2012-ben a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöksége által „Az év vidékfejlesztő közössége” elismerésben részesített intézmény munkatársi alkotóközösségének célja, hogy a megye gyermek- és ifjúsági korosztályának tagjaival tréfás - ugyanakkor nagyon komoly előadói teljesítményt igénylő - mesemondóversennyel szerettessék meg a könyveket és az olvasást. Fontosnak tartják a rendkívül gazdag Kárpát-medencei mese- és mondavilág élő bemutatását. Ennek érdekében Meseország kapuján bebocsátást nyerhetnek mindazok, akik korábban már szerencsésen kiállták lakóhelyükön a mesebeli próbákat.

Meseország Királya (Kriston Vízi József néprajzkutató) és Királynője (Ramháb Mária megyei könyvtárigazgató) ebből az alkalomból újra udvarába hívta a Bölcsek Bölcsét (Kríza Ildikó néprajzkutató), hogy segítségükre legyen a kacsalábon forgó kastély rangos címeinek odaítélésében.

Meseországot és annak kacsalábon forgó kastélyát ebben az esztendőben is a Katona József Könyvtárban találták meg a gyerekek, ahol népes meseszerető közönség előtt mutatkoztak be. A hangulatos délelőttön a megye különböző településeiről érkező 25 mesemondó varázsolt elő mesebeli tarisznyájából egy-egy csodaszép magyar népmesét, majd a hagyományoknak megfelelően ünnepélyesen kinevezték a hercegeket, hercegnőket, nádorokat, országbírókat, kancellárokat, kincstárnokokat, lovagokat, apródokat és udvarhölgyeket, akik egy éven át viselhetik büszkén címüket.

A Katona József Könyvtár 1992 óta a Kincskeresők Egyesülete segítségével hívja évről évre meseországi barangolásra a 6-14 éves fiatalokat. A kecskeméti székhely mellett Bács-Kiskun megye közel 70 településén várják megújított könyvtárakban és az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program keretében felszerelt hálózattal a fiatalabb korosztály képviselőit is.

Cikk megosztása