Március 5-én a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) Darányi Ignác termében rendezték meg a II. IKSZT Országos Szakmai Találkozót a közösségi terek munkatársai számára. Napjainkra a 635 támogatást elnyert Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) címbirtokos több mint fele kezdte meg működését országszerte – hangsúlyozta Eperjesi Tamás. A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) igazgatója hozzáfűzte, az IKSZT mára egy olyan mozaikszó, amelyet egyre többen ismernek Magyarországon, hiszen a program több mint egymillió állampolgárt érint.

2013-ra már 335 IKSZT nyitotta meg kapuit és az elkövetkező időszakban csaknem ugyanennyi szolgáltató tér kezdheti meg működését – emelte ki köszöntő beszédében Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója. „A támogatást elnyert címbirtokosok nem csupán egy épület felújításához, átalakításához kaptak segítséget. Az átadás után nem csukódhat be az ajtó, tartalommal, programokkal kell megtölteni a teret, ehhez is adhat most segítséget ez a találkozó” – fogalmazott a főigazgató. A következő, 2014-2020-as uniós költségvetési tervekről elmondta, az IKSZT programhoz hasonlóan a használaton kívüli, leromlott infrastruktúrájú vidéki épületek funkcióváltással történő megújítása a járandó út.

Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője előadásában a kormányzat közművelődési törekvéseit részletezte. Mint elmondta, a fejlődés útjában a bizalmatlanság és tehetetlenség áll, melyre megoldást nyújthat a közösség fejlesztése és erősítése. Ehhez helyi tudáson alapuló stabil gazdaságra van szükség, „mindez azonban homokra épített ház csupán, ha nem ismerjük hagyományainkat és kultúránkat” – emelte ki Beke Márton. A kormányzat egy olyan megyei szintű szakmai szolgáltató rendszert épít ki, mely a megyei irodák révén valóban közösségközpontú, hatékony és gyors támogatást, segítséget nyújt majd a helybélieknek. Térségi, települési szinten pedig az IKSZT-k tölthetik be ezt a szerepet, a helyi társadalom megújulásának, a vidék kulturális fejlődésének kiemelt központjaiként.

Erdős Balázs, a NAKVI vidékfejlesztési igazgatóhelyettese és a Közösségi Fejlesztések Osztályának leköszönő vezetője az IKSZT-k szakmai beszámolásának újdonságait emelte ki. Elmondta, az intézet új feladatként kapta az online szolgáltatástervezési és beszámolási felület üzemeltetését, mely mögött egy dinamikus és folyamatos fejlesztői háttértámogatás áll a jövőben. A NAKVI, mint az IKSZT címpályázatok szakmai módszertani kezelője koordinálja a szolgáltató terek beszámolását is, melynek egyik innovatív eszköze, hogy ezentúl negyedévente, elektronikus úton lehet benyújtani a szakmai beszámolót, megkönnyítve és lerövidítve ezzel a mind két felet érintő adminisztrációs terheket.

A Bács-Kiskun megyei Katona József Könyvtár mintaadó gyakorlatáról beszélt Ramháb Mária, az intézmény főigazgatója. A megyei szintű Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer fejlesztéseinek köszönhetően 2013-ra 71 új település csatlakozott a megyei könyvtárhoz és a 2006-ban összesített éves 60 ezres látogatottsághoz képest 2013-ra ez a szám meghaladta a 272 ezer főt, mintegy 13 ezer új regisztrációt rögzítettek, valamint a helyben olvasás is csaknem hatszorosával növekedett. Mintegy ötven településen sikerült átalakítani a könyvtárat, melyekre új lehetőségként, közösségi térként is tekintenek a helyiek. Az IKSZT-k, mint kötelező könyvtári szolgáltatást is nyújtó helyszínek szintén bekapcsolódhatnak a rendszerbe, így többek között Balázspusztán, Ladánybenében és Ágasegyházán is sikeresen zajlik a program.

A Magyar Vidék Szövetség elnöke, Gelencsér Géza rámutatott az IKSZT-k lehetséges szerepére a közösségi irányítású helyi fejlesztésben (CLLD). Kiemelte: egyszerre kell gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzióban tervezni, és az IKSZT-nek is ilyen „multi-dimenziósnak” kell lennie. Ezt igyekeznek megvalósítani a törökkopányi szolgáltató térben is, ahol a gyerekeknek, időseknek, civil szervezeteknek és hátrányos helyzetűeknek is olyan programokat és képzéseket biztosítanak, amelyek vállalkozásra, fejlesztésre ösztönzik a helybelieket.

V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár az IKSZT-programról elmondta, az épületek átadása után most veszi kezdetét egy összetett feladat, a helyi közösségek és a gazdaság fejlesztése. „De legyen bármilyen funkciója is a közösségi térnek, a legfontosabb, hogy ott emberek találkozhassanak, hiszen ezen találkozások százai, ezrei fonják a település kapcsolatait szorosabbra” – fogalmazott az államtitkár.

Az előadások anyaga a letölthető a csatolmányból.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása