Eredményesen zárult az a kétnapos, fiatal gazdáknak szóló ingyenes oktatás, ahol közel százhúszan tanulták meg az ökológiai gazdálkodás alapjait és ennek jogi hátterét. A képzésben résztvevők olyan átfogó ismeretekkel gyarapodtak, amelyek elsajátítása nélkülözhetetlen egy sikeres gazdálkodás elindításához.

A nyertes gazdák korábban egy pályázat benyújtásával vállalták, hogy az előírt jogszabályoknak megfelelően ökológiai gazdálkodást folytatnak az Európai Unió által meghatározott előírások szerint. Az oktatás ugyanakkor a gazdálkodásra vonatkozó nemzeti sajátosságokat figyelembe véve épül fel, amelynek megismerésére nagy szükség van, különösen a fiatal, kezdő gazdák esetében.

„Fontosnak tartottuk, hogy egy olyan képzéssel álljunk elő, ami egyedülálló Magyarországon. Ebben a minőségi oktatásban a fiatal gazdák megismerkedhettek a szántóföldi növénytermesztés, a szarvasmarhatartás, a baromfitartás és a méhészet biogazdálkodásának formáival, ismereteivel. Igyekeztünk ezeken az órákon a résztvevők számára a legmagasabb ökológiai gazdálkodási szakmai ismereteket átadni, amely megalapozza közös célunkat, a biogazdaságok számának növekedését, valamint a meglévők eredményesebb és sikeresebb működését”- mondta Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Az előadásokat követő műhelymunkán a fiatal gazdák lehetőséget kaptak, hogy az elhangzottakat saját gazdaságaik vonatkozásában is megvitathassák egymással. Gyakorlatias kérdések irányultak arra, hogy miként tudnak majd megfelelni a gazdák az ökológiai gazdálkodás jogszabályi előírásainak. Számtalan kérdés merült fel a fajtahasználatról, az átállás lerövidítésnek lehetőségéről, a fiatal gazda pályázat előírásainak teljesítéséről, ültetvények telepítésének lehetőségeiről, az ökológiai termékfeldolgozásról és a bérmunka feltételeiről. Kiegészítő feladatként a fiatal gazdák gyakorló biogazdaságokra is ellátogathattak, amelyben az oktató szakemberek szívesen segítséget nyújtottak.

A kétnapos képzés az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társ-finanszírozásával valósult meg.

Forrás: Agroinform.hu

Cikk megosztása