A lébényi közösségi ház felújítása 2012 tavaszán kezdődött. 2013 márciusában megtörtént az eszközbeszerzés, és április 30-án benyújtották a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) az utolsó kifizetési kérelmet, valamint a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézethez a bejelentő lapot az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) üzemeltetésének megkezdéséről. Április közepén az MVH helyszíni szemlét is tartott, amelyen mindent rendben találtak a hivatal Győr-Moson-Sopron megyei kirendeltségének munkatársai.
A rendezvényt a lébényi citerás gyerekek nyitották meg rendkívüli hangszer és ének virtuozitással, majd a nyugdíjasok Lébényi Egyesületének alkalmi dalárdája színesítette a programot. A megnyitó díszvendége, V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár közölte, hogy már sok alkalommal, sokféle szerepben állt hasonló községi színpadok deszkáin, akár hasonló húrokat is pengetve, mint a lébényi gyerekek. Felhívta rá a figyelmet, hogy nem az elnevezés, a számtalan új mozaikszó, hanem a tartalom a fontos. A Lébény címerében található vadrózsákat használva hasonlatként kifejtette, hogy most a közösségi ház is olyan, mint a vadrózsa, amely most nyílik, és remélhetőleg ősszel már teremni, gyümölcsözni fog: hamarosan megtelik élettel, számtalan programmal és a lakosság által kihasznált szolgáltatással.
Kovács Gábor polgármester mindenkinek megköszönte a közreműködést és segítséget a ház felújításában. Felsorolta azokat a szolgáltatásokat, amelyek ezen túl itt működnek majd, továbbá az új szolgáltatásokat is: a látássérülteknek fenntartott számítógép állomás, a hallássérülteket segítő mobil indukciós hurok, az IKSZT irodában a pályázati tanácsadás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat vagy éppen a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat Információs Pontjai.
Szilágyi Dániel IKSZT munkatárs a jövőről beszélt. Az önkormányzat máris pályázatot nyújtott be az Nemzeti Kulturális Alaphoz a könyvtár további fejlesztéséért, és a civil szervezetekkel közösen is próbálnak újabb forrásokat teremteni a programok megvalósításához. A tervek között szerepel egy közösségi kávézó és filmklub kialakítása is, de a legnagyobb kihívásnak az ifjúsági klub kialakítása bizonyul majd.
A rendezvény végén nem a kapuk előtt – hiszen úgy is mindenki azzal kezdte, hogy körbejárta az új helyiségeket – hanem a színpadon, egy hatalmas torta közepén vágták át ünnepélyesen a szalagot.
A torta és sütemények mellett a nyugdíjasok csemegéi is segítették a vendéglátást a fogadáson, ahol a citerás gyerekek is résen voltak, így egy váratlan pillanatban szaván fogták V. Németh Zsoltot, és kezébe nyomtak egy hangszert, aki így megmutatta citeratudását.

Forrás: Szigetköz - Mosoni-sík LEADER Egyesület (Grundtner Gábor), Nagy Andor

Cikk megosztása