Az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT) ötödik Helyi Aktivációs Műhelyét (HAM) rendhagyó módon rendezték meg, hiszen újabb együttműködési megállapodást írt alá az IKSZT-k ifjúságfejlesztési feladatainak szakmai támogatásának jegyében a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet.

„Ahogy itt Tényőn is látni lehet, nagyon sok olyan terület van, amely az IKSZT-be költözött – onnantól kezdve, hogy családi napközit üzemeltetnek benne, van itt alsó tagozatos néptánccsoport-foglalkozás, baba-mama torna és dalkör is az időseknek” – hívta fel rá a figyelmet Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója. „Azok a humánerőforrás-területek, amelyek egy közösséget összetartanak, valóban be tudnak települni az általunk vagy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap által megteremtett lehetőségbe és tartalommal tudják azt megtölteni. Ez a mai aláírás is arra szolgál, hogy ezeket a tartalmakat, immáron jó példákat bemutatva közösen tudjuk terjeszteni és mind a több mint hatszáz megvalósuló beruházás esetében ugyanilyen szép házat tudjunk köszönteni, valamint ugyanilyen, akár öt év múlva is jól működő közösségeket láthassunk bennük” – indokolta a megállapodás megkötését a NAKVI főigazgatója.

„Szakmai tapasztalatcserék, közös konferenciák és egyéb rendezvények, a pályázatokban közös bizottságok, pályázati kiírások – én azt gondolom, hogy ezek azok a legfontosabb területek, ahol mindenképpen együtt kell majd dolgoznunk és ezzel is segítsük majd egymás munkáját” – nyilatkozta az aláírás kapcsán a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézetet vezető főigazgató, Tóth Tibor.

A HAM-ok célja, amelynek ez alkalommal a Győr-Moson-Sopron megyei Tényő adott otthont, hogy az IKSZT címbirtokos szervezetek vezetői, munkatársai friss, aktuális információkhoz jussanak az IKSZT szolgáltatásokkal, a projekt megvalósulásával kapcsolatosan, valamint olyan szakemberekkel, módszertani támogatókkal kerüljenek egy asztalhoz, akik a továbbiakban is segítséget tudnak a magas színvonalú szolgáltatásaik megvalósulásában. Természetesen mindemellett a Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyékben tevékenykedő IKSZT-k közötti kapcsolatépítés, hálózatosodás előremozdítása is célt jelentett.

A szakmai napot Varga Gábor, Tényő község polgármester nyitotta meg, röviden bemutatva a településen megvalósult fejlesztéseket, kiemelve azokat az értékeket, amelyekre büszkék a helyi lakosok. Kiss Norbert ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a fiatalok megtartásának fontosságát emelte ki. „Nem kell félni, hogyha valaki fogja a batyuját és vonatra száll és elindul világot nézni: azon kell közösen dolgoznunk – és úgy gondolom, ez a legfontosabb feladat –, hogy vissza is térjenek ide hozzánk” - hangsúlyozta. Kassainé Székely Rita, a tényői IKSZT korábbi munkatársa olyan példaértékű ifjúsági projekteket mutatott be, mint a Vidéki Tusakodó.

A helyi aktivációs műhelyekre jellemzően, a délelőtti előadásokat délután tematikus, ám mégis oldottabb beszélgetések követték. Az ifjúságfejlesztési folyamatokról Majzik Balázs, az EMMI osztályvezetője és Téglásy Kristóf, a tárca főosztályvezetője, valamint Böröcz Lívia, a NAKVI vidékfejlesztési referense vezetett két körben kanapébeszélgetést, egészségfejlesztésről pedig az Országos Egészségfejlesztési Intézet képviselője, Köteles Gábor diskurált.

Több témát foglalt össze a jó gyakorlatok, kisebbségek, közösségfejlesztés kerekasztal, ahol a résztvevők élénk vitát folytattak az önkormányzatok, a települési közösségek és a „kovász”-emberek helyzetéről. Mint egyre több HAM kanapébeszélgetésen, itt is szóba kerültek a különböző (pl. nemzetiségi vagy korosztályi) csoportok helyi integrációjának akadályai: előítéletek és félelmek, jó szándékok és rossz tapasztalatok, lelkiismeret-furdalás vagy akár módszerek hiánya.

Örök aktualitást jelentenek az IKSZT-k szakmai tevékenységeinek adminisztrációs kérdései, amelyekre Pernekker Kitti és Budinszki István, az IKSZT Programiroda munkatársai válaszoltak.

A következő műhelyt 2013. május 28-án, a Komárom-Esztergom megyei Etén rendezik meg, ahol továbbra is az ifjúságügy lesz a középpontban, többet tudhatunk meg az ifjusag.hu nagyszabású projektről és a hamarosan beinduló kontaktpont hálózatról.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása