A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet június 12-én szakmai napot rendezett Kecskeméten és Imrehegyen. A találkozó célja egy megyei intézmény - a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár - valamint egy kistelepülésen működő, Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból támogatott beruházással megújított, tudásátadásra is szolgáló közösségi tér bemutatása volt.

Az országban egyedülálló látogatói eredményekkel büszkélkedő és több szempontból is példaértékű kulturális vidékfejlesztő tevékenységet ellátó kecskeméti Katona József Könyvtár munkáját az intézmény vezetője, Ramháb Mária igazgatónő mutatta be. A könyvtár csapatát a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Elnöksége 2012-ben "Az év vidékfejlesztő Közösségének" választotta.

Kecskeméti előadásában a könyvtár története mellett szólt a közösségi, kulturális munka fontosságáról, amelynek mindenütt kiváló kerete lehet a könyvtár. Azt, hogy hogyan lehet a könyvtárak kincseit a leghatékonyabb módon eljuttatni az emberekhez, a szakmai nap résztvevői is megtapasztalhatták. A megyei könyvtár legfontosabb célkitűzése, hogy mindenki számára elérhető legyen, minőségi szolgáltatásokat nyújtson minden korosztálynak, és a korszerű tudásmegosztás színtere legyen. A jelzett célok elérését szolgálja a könyvtár épületének szakszerű kialakítása, illetve az évi közel ezer kulturális esemény, képzés megvalósulása. Elsőként vezették be a három év alattiak könyvtári szolgáltatásait, amelyhez Babaolvasójegyet, Babaolvasó füzetet készítettek, amit ma már országszerte használnak a könyvtárak. A gyerekek kérésére kitalálták a kölyök olvasójegyet is. Az interneten mindenki számára nyitott a megyei tudástár elérése is. Az intézmény hitvallása: „Katona József Könyvtár egy életen át!”

Délután az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program részeként Imrehegy községben megvalósult IKSZT és a megyei könyvtár napi együttműködésének szakmai tapasztalataival ismerkedtek meg a résztvevők.

A lakosság könyvtári ellátása – a jelentősebb könyvtárak fejlődése ellenére – a települések egy részén, különösen a kistelepüléseken nem megfelelő, sok helyen indokolt a korszerűsítése. A községek egy része nem tud önállóan könyvtári szolgáltatást nyújtani a lakosságának. A megyei könyvtár nemcsak szakmai szolgáltatást nyújt a településeknek, hanem az infrastrukturális pályázati lehetőségek kiaknázásában is nagy szerepet vállal. A könyvtár csapata a helyiségek elosztásának a megtervezésén keresztül a szakszerű helykialakításig a tervezést is elvégzi, de a bútorok elkészítésében is segítséget nyújt. Ilyen elvek mentén alakították ki az imrehegyi IKSZT-t is – tájékoztatta a hallgatóságot Gyenizse Lajosné polgármester.

Mint azt Ramháb Mária igazgatónő kifejtette, a megyei könyvtár célja olyan könyvtárellátási szolgáltató rendszer kialakítása, amely a leghatékonyabban és legszakszerűbben működtethető a kistelepülésen élők számára. A koncepció gyakorlati megvalósítására láthattak példát a jelenlévők Imrehegyen.

A szolgáltató könyvtár koncepciója és a Szőke Menyhértné IKSZT munkatárs által bemutatott tevékenység azonos célt szolgál az IKSZT működési modelljével.  Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgató-helyettese a többfunkciós szolgáltató terek jelentőségét emelte ki az Európai Unió 2014-2020 közötti időszakára készülő vidékfejlesztési programban. Rámutatott arra, hogy a könyvtárak új teret biztosíthatnak a vidékfejlesztés számára, amire a legjobb példa a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár programja - zárta le a szakmai napot az igazgató.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása