Szakmai programon mutatták be a kecskeméti Katona József Könyvtár és Bács-Kiskun megyei települési partnerkönyvtárainak hálózatát július 16-án. A rendezvény egyben a 2014-2020-as vidékfejlesztési program tervezésében részt vevő helyi közösségek és társadalmi kohézió munkacsoport kihelyezett ülése is volt. Mint azt Eperjesi Tamás, a munkacsoport vezetője, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) főigazgató-helyettese megnyitójában elmondta, a rendezvény célja, hogy bemutassák azt a példaértékű munkát, amelyet a városi és megyei könyvtár végez, és amelyért az intézmény tavaly az Év Vidékfejlesztő Közössége Díjat is elnyerte a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattól (MNVH). A rendezvényen többek között a Vidékfejlesztési Minisztérium, a tárca háttérintézetei közül a NAKVI mellett az Agrárgazdasági Kutató Intézet, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az MNVH referensei, LEADER Helyi Akciócsoportok, művelődési házak, könyvtárak és civil szervezetek képviselői vettek részt.

Ramháb Mária, a könyvtár igazgatója, az MNVH Tanácsának tagja kiemelte: nyitott, gondolkodó, kapcsolatokat építő intézményként működnek. Nem veszítik szem elől, hogy legfontosabb feladatuk a dokumentum- és információszolgáltatás a lakosság számára, de többek között felnőttképzéssel is foglalkoznak, részt vesznek az egészségtudatosság kialakításában, valamint a közösségi terek és szolgáltatások fejlesztésében is. „Tevékenységünk nyomán évi 400 ezer fölötti a látogatók száma, ami jóval magasabb, mint hasonló méretű városok összes könyvtárának látogatottsága összességében, és számos budapestiét is fölülmúlja. Ez egy nagyon komoly közszolgáltatás, amelyre – úgy tűnik, akárcsak a kenyérre – mindenkinek igénye van” – hangsúlyozta Ramháb Mária.

Céljuk, hogy minden korosztálynak nyújtsanak valamilyen életminőséget javító szolgáltatást. A könyvtár bababarát címmel rendelkezik, így lehetőség van a kicsik szoptatására, tisztába tételére, de szolgáltatásokat is építettek erre: a kicsiket képeskönyvek, a kismamákat szakirodalom várja. A könyvtár dogozói Babaolvasó címmel összeállítottak egy külön füzetet, és hetente Babanapot tartanak, segítve a kismamákat, hogy minél korábban találkozzanak a kicsik fejlődését segítő lehetőségekkel. Ehhez a könyvtárosokat védőnők közreműködésével készítik fel. A kicsiknek saját babaolvasójegye is van, sőt, a gyerekek követelésére a 3-10 éveseknek már kölyökolvasójegyet is kiadnak. Ennek a korosztálynak is számos programot tartanak, mint a Meseország, a Gyerekek hónapja vagy a kortárs írók műveit megismertető Kölyökolvasó verseny. Folyamatos bevonásukkal nagyságrendekkel könnyebb őket tizenéves korukban megszólítani, és ebben az is segít, hogy a könyvtárban működik a megyei Europe Direct pont, amelynek kiemelt célcsoportját a középiskolások jelentik. A szépkorúakat a Nyugdíjas Könyvbarátok Klubjával, az igényeikre szabott előadásokat nyújtó Idősek Akadémiájával, internetoktatással és -klubbal vonják be.

Emellett nem feledkeznek meg a leszakadókról sem. Őket nehéz megtalálni egy városban, ám hozzájuk is el lehet jutni a civil szervezetek, így a rendezvényen az alelnöke, Vecsei Miklós által képviselt Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével. Azokhoz, akik nem tudnak eljutni az intézménybe, kiviszik a könyveket, több mint száz „otthonkönyvtári” tagjuk van. Fontosnak tartják, hogy ne csak a helyi lakosságot támogassák: több mint hetven, túlnyomórészt megújított vagy megújuló települési tagkönyvtárral rendelkeznek, ahol helyi igényekre szabott kiadványokat tartanak, de hálózatközpontú rendszerrel, könyvtárközi kölcsönzéssel bárhonnan hozzá lehet férni a központi gyűjteményhez. A Katona József Könyvtár mindegyik partnerintézménnyel megosztja tudását, és törekedik arra, hogy mindenki ugyanolyan minőségben férjen hozzá a szolgáltatásokhoz, mint a megyeközpontban, szögezte le Ramháb Mária.

Ennek a típusú együttműködésnek köszönhetően jött létre az imrehegyi Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) is, amely eredetileg éppen könyvtár volt. A korábban szűkös teret kinyitották, átjárhatóbbá, otthonossá tették, hogy olyan hellyé váljon, ahová érdemes betérni, valamint gyermeksarkot is kialakítottak. Az együttműködés révén költséghatékonyabban működhetnek, így nagy példányszámú vásárlásra komoly árkedvezményt vehetnek igénybe és nincsenek párhuzamos feladatok, a megtakarításokat pedig visszaforgatják a helyi könyvtárakba. A Katona József Könyvtár kapcsolatrendszerén keresztül több mint félszáz kortárs írót, közéleti személyiséget is sikerült becsábítani a települési könyvtárakba, és a tanfolyamok megtartásához szükséges nagyobb számítógépparkot is biztosítani tudják a központból.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása