Megnyitó előadásában Bányai Gábor, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte, hogy rendkívül fontosnak tartja a megyei könyvtár szerepét a közösségi terek és a közösségi művelődés megújításában. Ehhez a munkához a közgyűlés a jövőben is minden segítséget igyekszik megadni.

 

L. Simon László, az országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke külön is szólt az olvasás erejéről, a könyvtárak megváltozott szerepéről. Felhívta a figyelmet az internetes szolgáltatások fontosságára, a megyéből indult „Baba olvasójegy” program különlegességére, a fiatalkorban megszeretett rendszeres közösségi művelődés szerepére a felnövő nemzedék életében. Úgy vélte, hogy mindaz, amit ma a Katona József Könyvtár Bács-Kiskun megyében szolgáltatásként biztosít a helyieknek, a különböző szolgáltatások elérésével sokban hozzájárulhat Hajós népességmegtartó képességének erősítésében is.

 

Ramháb Mária igazgató, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Tanácsának (MNVH) tagja az ünnepélyes megnyitó keretében külön is köszöntötte a vidékfejlesztők képviseletében jelen lévő Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Közösségi Fejlesztések Osztályának munkatársait. Elmondta, hogy az Európai Unió és az NKA támogatásával már közel hetven településen újultak meg a megye közösségi terei, aminek köszönhetően a kisebb településeken élők is igénybe vehetik mindazon szolgáltatásokat, amelyek az elmúlt években az ország egyik leglátogatottabb közösségi helyévé tették a kecskeméti Katona József Könyvtárat.

 

Az új épület ajtaját záró nemzeti szalag átvágását követően a legkisebbek Hajóson is megkeresték a megyei könyvtárak mindegyikében fellelhető, óriási „könyvtármaci” otthonát. A megnyitó alkalmával szervezett játékos vetélkedő kérdéseinek megoldásában már a vidékfejlesztők csapata is segédkezett.

 

Az átadást követően közös fotón is megörökítették a tavalyi évben az MNVH Elnöksége által az „Év Vidékfejlesztő Közössége” címmel elismert megyei könyvtár munkatársainak és a NAKVI Vidékfejlesztési Igazgatóság kollégáinak együttműködését.  

 

Forrás: ikszt.hu

Cikk megosztása