A tanácskozásra az egész megyéből összegyűlt polgármestereket és közművelődési szakembereket Bikádi László polgármester köszöntötte, aki kifejtette, hogy erre a településre, mely jelentős szerepet játszott már az államalapításunk idejében is, és itt találjuk az ország legrégebbi falusi templomát, mindenkinek érdemes eljönnie. Mint a konferencia alkalmából elkészített helyi termékek kiállítása mutatta, nemcsak az érezheti itt jól magát, aki a múltra akar emlékezni vagy áhítatra vágyik, hanem az is, aki igazi helyi ízeket kóstolgatna.

A Bakony Fotóklub tagja, Jelinek Kata nyitotta meg a klub alkotóinak legkedvesebb képeiből összeállított kiállítást. Fábry Szabolcs, a Magyar Nemzeti Vidékfejlesztési Hivatal Veszprém megyei irodavezetője azt fejtette ki, mennyire fontosak a vidéki életminőségben a helyi közösségek, melyek munkáját anyagilag is támogatják. A lehetőségek elérhetőségével kapcsolatos részletek elérhetők a szervezet honlapján. Budinszki István, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet programkoordinátora kifejtette: hazánk mintegy háromezer településéből 972 pályázott arra, hogy Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret hozhasson létre. Hatszázöt pályázat volt sikeres és a napokban kezdi meg a működését a négyszázadik intézmény.

Bödecs Barnabás, a Cuhavölgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke arra emlékezett, hogy a Veszprém–Győr vasútvonal egy szakaszán már többször meg akarták szüntetni a közlekedést, de bizonyították, hogy ha rövidebb az utazási idő és korszerűbbek a szerelvények, akkor vonzó ez a vonal. Sebestyén István, a Balaton Fejlesztési Tanács szakértője a tó környékének közlekedésére 2027-ig kidolgozott terveket ismertette.

 

Forrás: Veszprém megyei Napló

Cikk megosztása