Újabb Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) nyitotta meg kapuit 2014. március 29-én a Győr-Moson-Sopron megyei Dunaszigeten. Az egykor iskolaként működő épületből kialakított közösségi tér felújítási munkálatai 2013. december 21-ig tartottak. Az épületet korszerűsítették, kívül-belül felújították, kibővítették, valamint a kisléptékű infrastruktúrafejlesztési célhoz kapcsolódóan egyéb beruházásokat is megvalósítottak. A megújult közösségi térben kapott otthont a község könyvtára is, valamint mostantól teakonyha, pelenkázóval bővített vizesblokk és iroda szolgálja az oda látogatók és dolgozók kényelmét.

Az IKSZT ünnepélyes avatásán Nagy István országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjét követően Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet vidékfejlesztési igazgatója és Cseh Benjamin polgármester tartott megnyitó beszédet, aki elismerésben részesítette a megvalósításban kiemelt szerepet vállalókat.

Az ünnepségen adományozták közcélokra Varga György festőművész „Szigetköz” című olaj-akrill festményét, majd Farkas István piarista, római katolikus plébános mondott áldást. Az ünnepséget a Pax Humana Egyházi Kórus, a Sűrű Rántás Népzenekör és a Talizmán Népzenei és Kulturális Egyesület növendékei tették emlékezetesebbé.

Az átadó ünnepség után kezdődött a Timaffy emlékszoba időszaki kiállítás megnyitója. Ez alkalomból Virágné Timaffy Ildikó mondott beszédet. Az emlékszoba kialakítását Dunaszigeten a Timaffy Endre Általános Iskola tantestülete, szülői munkaközössége és a falu lakói kezdeményezték a falu első tanítója, Timaffy Endre tiszteletére és emlékének megőrzésére. A kiállítás a mosonmagyaróvári Hansági Múzeum szakmai segítségével készült el.

Dunasziget aktív civil szerveződése, a Fürge Ujjak Hagyományőrző Egyesület is bemutatkozott kézimunkáival, amelyet Tóthné Hajmási Izabella, a Nemzeti Művelődési Intézet Győr-Moson-Sopron megyei irodavezetője ajánlott a jelenlévők figyelmébe.

A rendezvényen a számos helyi érdeklődő mellett Kassainé Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Győr-Moson-Sopron megyei referense is részt vett. A programot gyermekeknek szóló kézműves foglalkozás zárta.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása