Konzultációs napokat szerveztek a református, evangélikus és a görög katolikus egyház lelkészeinek, papjainak 2014. június 12-én a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Beregdarócon, illetve június 13-án a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújváron, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), valamint a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) együttműködésében.

A NAKVI és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) kiemelt feladata a vidékfejlesztésben érdekeltek, a kormányzati, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek, szakmai testületek, információs és együttműködési hálózatba szervezése, tevékenységének összehangolása.

A NAKVI Esélyegyenlőségi Programirodájának egyik feladata a történelmi egyházak vidéki közösségfejlesztésben, esélyegyenlőség biztosításában betöltött szerepének vizsgálata, segítése és jó gyakorlatainak integrálása. Az egyházak, illetve egyházi szervezetek által képviselt kulturális, szellemi, lelki, szociális és közösségi értékek terjesztése is elősegíti a vidék megújulását.

A Magyar Református Szeretetszolgálattal együttműködve szervezett fórumokon alapvetően a református, evangélikus és görög katolikus egyház lelkészei, papjai, a vidékfejlesztésben érdekelt egyházi helyi szereplők 2014-2020 közötti időszakra történő felkészítését szolgálták, ahol a Vidékfejlesztési Programmal, hálózatos együttműködésekkel és jó vidékfejlesztési gyakorlatokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A fórumoknak Beregdarócon a Hét Csillag Üdülő- és Konferencia-központ, Abaújváron pedig a Perényi Borbála Gyülekezeti Otthon (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér) adott helyet, a moderátor szerepét Kocsis Attila, az MRSZ programirányítója töltötte be.

A fórumok kezdetén az eredményes együttműködés kialakítása és a sikeres lebonyolítás érdekében mindkét esetben Isten áldását kérték a helyi lelkészek. Az egybegyűlteket Pál Sándor, a Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatója köszöntötte. Az MRSZ alapítása óta elkötelezett a hátrányos helyzetben élők, a krízishelyzetbe kerülők és a katasztrófák sújtotta emberek megsegítésében. Az MRSZ Egyháztáji programja a vidéki termelők és városi fogyasztók közötti kapcsolatot munkálja, vetőmaggal, szakmai tanácsokkal segít és támogatja a vidéken élők munkahelyteremtő és megtartó erőfeszítéseit.

Beregdarócon az MNVH tevékenységéről és a 2014-2020 közötti Vidékfejlesztési Programról tartott előadást Baracsi Endre, Abaújváron pedig Csikász Gábor, a hálózat megyei referense. Előadásukban kiemelték, hogy számos jó helyi fejlesztési példával szolgálhat szűkebb környezetünk, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében például a hernádszentandrási biogazdaság, vagy a hejőkeresztúri iskolafejlesztés jelenthet követendő mintát.

Szegénység, kiútkeresés, szociális gazdaság témakörben Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) vezető szakértője tartott figyelemfelkeltő és gondolatébresztő előadást. A vidéki szegénység alapvető, mélyen gyökerező problémáit nem gazdasági aspektusból kell megközelíteni elsődlegesen, hanem a lélek oldaláról, aktív, jelenléten alapuló és hosszú távú szociális munkával, amelyre az MMSZ Jelenlét-programja is jó példával szolgálhat. A hit lehet a közös kapocs, amely a rászorulókat és a segíteni szándékozókat összeköti, s ami e fórum nóvuma is egyben – fejtette ki véleményét a szakértő.

Gelencsér Géza, a Koppányvölgy Natúrpark példáján keresztül a komplex térségi menedzsment munkáját mutatta be: egyszerre kell gazdasági, társadalmi és környezeti dimenzióban tervezni, fejlesztéseket megvalósítani. A törökkoppányi öko-szociális helyi fejlesztőmunkával a gyerekek, idősek, civil szervezetek és hátrányos helyzetűek számára is olyan programokat és képzéseket biztosítanak, amelyek vállalkozásra, fejlesztésre ösztönzik a helybelieket.

A NAKVI hálózatos együttműködéseit, az IKSZT modell tapasztalatait ismertette Tar Gyula, a NAKVI Vidékfejlesztési Igazgatóságának helyettes vezetője. Egy, az intézet által koordinált felmérésből kiderült, a LEADER Helyi Akciócsoportok mintegy 67 százaléka rendelkezik egyházi kötődéssel, amelyet a jövőben bővíteni szükséges. Ezért csatlakozásra kérte fel a résztvevőket a helyi akciócsoportokhoz, hiszen így biztosítható a helyi egyházközösségek részére a következő programozási ciklus vidékfejlesztési forrásainak felhasználása.

Az MNVH támogatásának köszönhetően megvalósuló Egyháztáji programról hallhattak tájékoztatót Kocsis Attila programirányítótól. A MRSZ által életre hívott kezdeményezés célja, hogy haszonelvű kereskedelmi közvetítés nélkül összekapcsolja az egyházhoz kötődő vidéki kistermelőket és a városi fogyasztókat. Számos helyen tartanak vásárokat Debrecentől Mátészalkáig, s 2014. június 21-étől már Budapesten is, a XVI. kerületben.

A fórum zárásaként Tóth István abaújvári lelkész ismertette az IKSZT címbirtokos Abaújvári egyházközösség fejlesztéseit, és a közösségépítés tapasztalatait, amelynek köszönhetően már egy felújított és otthonos közösségi térben élhetik meg mindenapjaikat és ünnepeiket az abaújváriak.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása