Napjaink legfontosabb kihívásai közé tartozik szűkebb környezetünk és a minket körülvevő táj védelme és a helyi közösségek fenntartható fejlődésére való törekvés. Ennek tükrében hirdette meg az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program koordinálásáért felelős Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) „Zöld IKSZT” versenyét a környezeti szemléletformálás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, valamint a megújuló energiaforrások hangsúlyozására.

 

A 2014. április 25-én, a Zöld NAKVI - Zöld Vidék konferencián elindított „Zöld IKSZT” versenyhez kapcsolódó kérdőívek kitöltésére 2014. május 31-ig volt lehetőség. A közel másfél hónap alatt összesen 173 kitöltött kérdőív érkezett be. A kérdőív kitöltésével az IKSZT-k hozzájárultak ahhoz, hogy a megadott információk segítségével a NAKVI környezeti oldalról is megismerje tevékenységüket és működésüket, ezáltal elősegítse a környezettudatos szemléletmód minél szélesebb körű elterjedését. Mindemellett Zöld IKSZT címmel és értékes jutalommal gazdagodnak a kérdőív szerint „legzöldebben” működő IKSZT-k.

A kérdőívben beruházással és működtetéssel, illetve az IKSZT-k által szervezett környezetvédelemmel kapcsolatos programokkal összefüggő kérdésekre válaszoltak a résztvevők. A megadott határidőig minden megyéből érkezett kitöltött kérdőív, amelyek alapján szakmai szempontok szerinti pontozásos értékeléssel választották ki a „legzöldebb” IKSZT-ket.

Környezetvédelemmel kapcsolatos programjaival és kiemelkedő, ökotudatos gondolkodásra utaló válaszaival a Békés megyei Kardos Község Önkormányzatát nyert első helyezést. Nem sokkal maradt le tőle Újszentmargita Község Önkormányzata Hajdú-Bihar megyéből, illetve a Pest megyei Szokolya Község Önkormányzata, akik a második, illetve harmadik helyet szerezték meg válaszaikkal.

Az első 10 helyezés az alábbiak szerint alakult:

1. Kardos Község Önkormányzata

2. Újszentmargita Község Önkormányzata

3. Szokolya Község Önkormányzata

4. Abaújvári Református Egyházközség

5. Natura Integrált Közösségi és Szolgáltató Terekért Közhasznú Egyesület (Balatonkeresztúr)

6. Gyűrűfű Egyesület (Ibafa)

7. Népfőiskola Alapítvány (Lakitelek)

8. Dögei Tanköteles Korú Gyermekekért Közalapítvány

9. Balatonmáriafürdő Község Önkormányzata

10. Észak-Magyarország Flórája Faunája (Baskó)

A kérdőívre adott válaszok jól mutatják, hogy a tenni akarás a legtöbb IKSZT-ben jelen van és apróbb ötletekkel, nagy beruházások nélkül is van lehetőség a környezetre odafigyelve, fenntarthatóan működni. A NAKVI büszke arra, hogy az IKSZT-k jelentős része szívügyének tekinti a környezetvédelmet és a kérdőív kitöltésével is hozzájárult a tudatos gondolkodásmód elterjesztéséhez.

Az ünnepélyes díjátadás időpontjáról és részleteiről hamarosan tájékoztatják az érintetteket.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása