Napjaink legfontosabb kihívásai közé tartozik szűkebb környezetünk és a minket körülvevő táj védelme és a helyi közösségek fenntartható fejlődésére való törekvés. Ennek tükrében hirdette meg az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) program koordinálásáért felelős Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) „Zöld IKSZT” versenyét a környezeti szemléletformálás, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, valamint a megújuló energiaforrások hangsúlyozására.

A 2014. április 25-én, a Zöld NAKVI - Zöld Vidék konferencián elindított „Zöld IKSZT” versenyhez kapcsolódó kérdőíveket május végéig lehetett kitölteni. A rendelkezésre álló idő alatt összesen 173 kitöltött kérdőív érkezett be. A kérdőív kitöltésével az IKSZT-k hozzájárultak ahhoz, hogy a megadott információk segítségével a NAKVI környezeti oldalról is megismerje tevékenységüket és működésüket, ezáltal elősegítse a környezettudatos szemléletmód minél szélesebb körű elterjedését. Mindemellett Zöld IKSZT címmel és értékes jutalommal gazdagodnak a kérdőív alapján „legzöldebben” működő IKSZT-k.

Környezetvédelemmel kapcsolatos programjaival és kiemelkedő, ökotudatos gondolkodásra utaló válaszaival a Békés megyei Kardos Község Önkormányzata érte el az első helyezést. Nem sokkal maradt le tőle Újszentmargita Hajdú-Bihar megyéből, illetve a Pest megyei Szokolya, akik a második, illetve harmadik helyet szerezték meg válaszaikkal.

Sándor Pál, a kardosi IKSZT munkatársa elmondta, nagyon örülnek az elnyert díjnak, de nem számítottak rá. Beszámolt arról, hogy minden bizonnyal közrejátszott a sikerben, hogy alaposan és mindenre kiterjedően bemutatták az IKSZT tevékenységét és az infrastrukturális adottságokat, lehetőségeket.

A kardosi IKSZT a volt iskola épületében működik, amely jó adottságainak és az épület felújításnak köszönhetően energetikailag korszerű, a funkcióhoz igazodó térosztású, így a zöld és hatékony működtetés könnyen megvalósítható.

"Az épület zöldítése egy folyamatos beruházás, az elérhető pályázatok segítségével újabb fejlesztéseket szeretnénk megvalósítani: napelemeket szeretnénk felszerelni, amely újabb nagy lépés lenne, hiszen nemcsak zöldebb lenne az épület, hanem a működési költségek is csökkennének" - vázolta a további terveket Sándor Pál. Hozzátette, a közeljövőben az IKSZT nagy, fákban, madarakban bővelkedő udvarán tanösvényt létesítenének, amelyhez keresik a forrásokat és a támogató partnereket. Ez a környezet és a természet alaposabb megismerése mellett az IKSZT-be is segítene behívni a lakosokat.

Az intézmény kapuján belépve látható, hogy nagy figyelmet fordítanak a virágosításra, a környezetszépítésre, amelynek célja, hogy a gyerekek megismerjék a növénygondozás munkafolyamatait, kipróbálhassák magukat és megismerjék a kétkezi munka örömét és becsületét.

Kardoson zöld programnak tekintenek minden olyan programot, amely hozzájárul ahhoz, hogy az emberek szemléletét, gondolkodásmódját megváltoztassa, hozzájáruljon ahhoz, hogy ők is szükségét érezzék a környezettudatosságnak. Így a kerékpáros túrázástól a kézműves foglalkozásokon keresztül a szakmai előadásokig a programok széles körét kínálják, hiszen a cél azonos.

"Egy IKSZT-nek elsősorban közösségformáló szerepe van. Ebben benne van a szemléletformálás is, és nagyon lényeges, hogy melyik irányba fordítjuk a lakosok figyelmét. A legfontosabb az, hogy akik a programokon részt vesznek, azok jól érezzék magukat, hiszen akkor jönnek szívesen legközelebb is és így fognak aktívan közreműködni a település életében” – foglalta össze Sándor Pál a kardosi IKSZT tevékenységének lényegét. Hozzátette: „a legzöldebb IKSZT cím elnyerése az intézmény munkájának egy olyan objektív elismerése, amely a működtető önkormányzat és a partnerszervezetek számára is visszajelzés arra vonatkozóan, hogy a munkatársak kellő szakmai megalapozottsággal és eredményesen végzik a munkájukat. Ebből adódóan a bizalom erősebb lesz és az egyes programok külső támogatása is javulhat.”

Az IKSZT-k munkájáról a www.ikszt.hu oldalon tájékozódhatnak.

Forrás: Gyebnár Péter, az MNVH Békés megyei referense

Cikk megosztása