Azokat az értékeket szeretné a szaktárca bemutatni, amelyekre nagyon büszkék vagyunk, szögezte le V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár augusztus 14-én, a Sziget Fesztiválon. Véleménye szerint a rendezvény azért nagyon fontos a Földművelésügyi Minisztériumnak, mert itt egy befogadó, a külvilágra érzékeny közeg ismerkedhet a „magyarság csúcsteljesítményét jelentő” hungarikumokkal. Ezek kiemelt szerepét az is jelzi, hogy a hungarikum kifejezés megjelent a Földművelésügyi Minisztérium egy államtitkársága nevében és önálló helyettes államtitkárságként is, mutatott rá V. Németh Zsolt.

Szakáli István Loránd szintén azt hangsúlyozta, hogy a Sziget és a hasonló rendezvények képesek a fiatalok figyelmét ilyen fontos témákra irányítani. A helyettes államtitkár szerint a helyi és nemzeti értékek, valamint a hungarikumok gyűjtése a róluk szóló 2012-es törvény megszületése óta mára már mozgalommá váltak, és rámutatott, hogy már külföldön is gyűjtik ezeket, mind a Kárpát-medencén belül, mint távolabb.

A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) már negyedik éve jelenik meg a Földművelésügyi Minisztériummal együtt a Civil Szigeten, mondta Mezőszentgyörgyi Dávid, az MNVH főtitkára. Ismertette, hogy a Hálózat Állandó Titkárságának otthont adó Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet már második éve kezeli a hungarikumokhoz kapcsolódó pályázatokat. Az Intézet emellett számos nemzetközi projektben is részt vesz, így közreműködik mezőgazdasági tanulók külföldi tanulásában és gyakorlatszerzésében, valamint a határ menti Vasfüggöny túraút kialakításában is.

A Sziget Fesztiválon a 41 eddig elfogadott hungarikum közül néggyel lehetett megismerkedni közelebbről: a látogatók csabai kolbászt és pálinkákat kóstolhattak, szódavízzel frissíthették fel magukat, a Civil Szigetet pedig beöltözött busók járták. Emellett kvízekkel, kiadványokkal és a Vidék Olimpia játékaival várják a fesztiválozókat a Civil Sziget 25-ös sátránál.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása