A környezeti szemléletformálást célzó „Zöld IKSZT” versenyt a Föld Napján, a Zöld NAKVI - Zöld Vidék konferencián indította el Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára, Ifj. Hubai Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnökségi tagja és Mezőszentgyörgyi Dávid, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet főigazgatója. A versenyhez kapcsolódó kérdőívre adott válaszokból kiderült, hogy az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek (IKSZT) jelentős része szívügyének tekinti a táj és a környezet védelmét.

A verseny első három helyezettje szeptember 19-én a Somogy megyei Törökkoppányban, a Koppánymente Natúrpark címátadásával összekötött rendezvényen vehette át elismerését Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkártól. A díjátadó ünnepségen Eperjesi Tamás, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) igazgatója köszöntötte a Zöld IKSZT-k megjelent képviselőit. Köszöntőjében kiemelte, a verseny célja az volt, hogy a NAKVI felhívja a figyelmet szűkebb környezetünkre, a minket körülvevő táj védelmére, ezzel is elősegítve a helyi közösségek fenntartható fejlődését. A versenyhez kapcsolódó kérdőíveket május végéig lehetett kitölteni. A vetélkedő népszerűségét jelzi, hogy másfél hónap alatt összesen 173 IKSZT jelentkezett a megmérettetésre, az ország valamennyi megyéjéből.

A V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár, valamint Mezőszentgyörgyi Dávid főigazgató aláírásával ellátott Zöld IKSZT címről szóló oklevelet harmadik helyezettként a Pest megyei Szokolya önkormányzata képviseletében Rendes Veronika, második helyezettként a Hajdú-Bihar megyei Újszentmargita IKSZT-jének munkatársa, Császár Ildikó vehette át. Az ökotudatos szemléletre formáló programjaival és kiemelkedő környezettudatos működésével a Zöld IKSZT verseny első helyezését kiérdemlő Kardos önkormányzata képviseletében Brlás János polgármester vehette át a neki járó díjat Rácz András környezetügyért felelős helyettes államtitkártól és Eperjesi Tamás főigazgató-helyettestől.

A Zöld IKSZT-k képviselői az ország távoli szegleteiből érkeztek a Somogy megyei településre, ahol a Koppány napok színes kavalkádjában lelhettek felüdülésre. Többek között solymászbemutató, kézműves foglalkozások, kirakodóvásár és helyi termék kóstoló fogadta az érdeklődőket, valamint a törökkoppányi IKSZT tevékenységét és a koppányvölgyi fejlesztéseket is bemutatták az IKSZT-k képviselőinek.

Cikk megosztása