A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referensének szervezésében 2014.november 7-én az Észak-magyarországi Régióban található egykori Helyi Vidékfejlesztési Irodák (HVI-k) vezetőinek informális szakmai találkozójára várták az érdeklődőket.  A szakmai műhelymunkának az a hercegkúti Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) adott otthont, ahol a NAKVI munkatársai először szervezték meg az adott térség fejlesztőit összefogó Helyi Aktivációs Műhelynapot (HAM) 2012 augusztusában.

Rák József polgármester köszöntötte a résztvevőket, majd nyitó beszédében bemutatta a hercegkúti közösségi életet, ismertette IKSZT-jük szerepét, amellyel jó példákkal szolgált a hallgatóságnak az elmúlt időszak fejlesztéseinek vonatkozásában is.

A szakmai programon az egykori észak-magyarországi régió HVI vezetői értékelték a 2007 és 2013 közötti európai uniós fejlesztési programozási időszakot. Összevetették az európai uniós fejlesztési ciklusok kezdetén az adott területekre vonatkozóan megalkotott Helyi Vidékfejlesztési Stratégiákat (HVS) és a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS)  megvalósult fejlesztéseit. „A 2007-2013-as időszak egy egykori HVI-s szemével” címmel tartott gondolatébresztő előadást Eperjesi Tamás, a NAKVI igazgató-helyettese (az egykori hatvani HVI irodavezetője). Hogya Orsolya, Nagyrozvágy polgármestere (egykori bodrogközi HVI irodavezető), és Ogár Zoltán, a Zempléni Tájak Vidékfejlesztési Egyesület munkaszervezet-vezetője (egykori sátoraljaújhelyi HVI irodavezető). Balázs János, a Dél-borsodi LEADER Egyesület munkaszervezet-vezetője (egykori mezőcsáti HVI irodavezető) és Majoros János, Mezőkeresztes polgármestere (egykori mezőkövesdi HVI irodavezető), Csikász Gáborral, az MNVH Borsod-Abaúj-Zemplén megyei referensével (egykori tiszaújvárosi HVI vezető) közösen mutatták be az egykor három kistérség összefogásából megalakult Dél-borsodi LEADER Egyesület (DBLE) kezdeti stratégiáját. A találkozón internetes kapcsolaton keresztül lehetett jelen a ma már Kanadában élő Nagy Anikó, aki egykor a hevesi HVI vezetője volt. A 2007-2013 közötti időszak terveiről, eredményeiről, valamint megvalósított fejlesztéseiről beszélt Lengyelné Bencze Viktória, a Borsod-Torna-Gömör Egyesület munkaszervezet vezetője, az egykori edelényi HVI irodavezetője. Előadásában a 72 települést tömörítő akciócsoportot mutatta be.

Szabó Mátyás, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője (a ráckevei HVI egykori irodavezetője) az FM térségi agrárprogramjainak kezdeményezését, majd Csikász Gábor a megyei hálózatos munkát mutatta be.

Ezt követően a résztvevők kerekasztal beszélgetésen tekintették át - a korábbi időszak fejlesztési tapasztalatai alapján - az előttünk álló, 2014 és 2020 közötti programozási időszakban megoldásra  váró kihívásokat. A szakmai tapasztalatok összegzésébe bekapcsolódott Madarász György egykori regionális koordinátor, valamint Bakti Krisztina a hálózatos vidékfejlesztési munka koordinációjáért felelős egykori minisztériumi osztályvezető, továbbá a különböző hálózatok működésének tapasztalatait dokumentáló NAKVI munkatársai is.   

 Forrás: NAKVI

Cikk megosztása