A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) Esélyegyenlőségi Programirodájának feladatai közé tartozik, hogy elősegítse a történelmi egyházak vidéki közösségfejlesztésben, esélyegyenlőség biztosításában való minél szélesebb körű szerepvállalását, jó gyakorlatainak elterjesztését. Az egyházak, illetve egyházi szervezetek által képviselt kulturális, szellemi, lelki, szociális és közösségi értékek megismertetése is elősegíti a vidék megújulását, a vidékfejlesztési program céljainak megvalósítását.

A Helyi Aktivációs Műhelynap (HAM) néven ismertté vált eseményük célja az volt, hogy olyan szakemberek, módszertani támogatók kerüljenek egy asztalhoz, akik a továbbiakban is segítséget tudnak nyújtani, ahol a térség- és közösségfejlesztő munka kiemelkedő példáit ismerhetik meg, valamint friss, aktuális információkhoz juthatnak. Záró, egyházi szereplőket középpontba állító rendezvényének november 18-án a közel háromszáz lelket számláló Somogy megyei település, Zselickislak adott otthont.

Az egyházak szerepvállalása a települések életében, a vidékfejlesztésben egyre meghatározóbb. A LEADER Helyi Akciócsoportok közel 24 százaléka valósított meg olyan fejlesztéseket, amelyek egyházakkal karöltve valósultak meg – emelte ki Eperjesi Tamás, a NAKVI vidékfejlesztési igazgatója a hálózatos vidékfejlesztési együttműködésekről tartott előadásába.

Az előadásokból Tóth István az Abaújvári Református Egyházközség lelkészének, valamint Polgár Róbert, Murakeresztúr plébánosának közösségteremtő munkáját ismerhette meg az érdeklődő közönség. Az egyházi közösségfejlesztési jó gyakorlatok sorában Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója ismertette a Kríziskamra projektet. A Magyar Református Szeretetszolgálat programigazgatója, Kocsis Attila bemutatta az Egyháztáji programot. Németh Nándor, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinátora, valamint a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) Tolna megyei referense a szegénysége és a szociális gazdaságok kérdéskörét érintve mutatta be saját közösségükben működő gyulaji szociális szövetkezetet. A szövetkezés kihívásaira, az együttműködés kultúrájának erősítésére hívta fel a figyelmet Füzes Ádám plébános, az Ecclesi Szövetkezet elnöke. Gelencsér Géza, a Magyar Vidék Szövetség, valamint Völgy Hangja Fejlesztési Társaság elnöke a Koppány-völgyben végzett helyi fejlesztéseket részletezte. A nagyvázsonyi plébánia és a tanoda közösségépítésben vállalt szerepét, valamint a fiatalok körében végzett önkéntességet Kandikó Rita, a Fekete Sereg Ifjúsági Egyesület elnöke ismertette.

Az előadások után kanapébeszélgetésen folytatták gondolataik megosztását a szövetkezés lehetőségeiről, az egyházak szerepéről a közösség- és vidékfejlesztésben, valamint az önkéntes munkáról, a szociális gazdálkodásról.

A Helyi Aktivációs Műhelynapokon kiderült, hogy a közösségépítésben, a kulturális, szellemi, lelki, szociális és közösségi értékek megismertetésében, a vidék megújulásában nincs titkos, és főleg nincs egységes recept, az azonban bizonyos, hogy csak egyféleképpen érhetünk el sikert: ha mindent beleadunk, összefogunk és jövőképet állítunk a település elé.

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása