Tematikus előadásokon keresztül hívták fel a figyelmet a megújuló energiaforrások fontosságára március 30-án, a Földművelésügyi Minisztériumban (FM).  A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI), valamint a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület Megújuló energia a szakképzésben címmel szervezett konferenciát, amelyen bemutatták közös, a LEONARDO Innováció Transzfer Programban megvalósult SEE-REUSE projektjük eredményeit.  

A program a német és osztrák oktatási rendszerben a megújuló energiaforrások területén már bevált koncepciókat, működő jó gyakorlatokat emeli át a magyar oktatási rendszerbe, adaptálja és meghonosítja hazánkban, ezáltal hozzájárul a magyar szakképzés korszerűsítéséhez, minőségének fejlesztéséhez – emelte ki Gelencsér Géza, a Völgy Hangja Fejlesztési Társaság Közhasznú Egyesület elnöke, a projekt koordinátora.

Román István, az FM agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára aláhúzta: a szakképzésben valós nemzetgazdasági szükségleteknek megfelelő képzési struktúra kialakítására van szükség, amelyben a gyakorlati képzési szemlélet és a környezeti nevelés szerepének megerősítése, a tangazdaságok fejlesztése, valamint az újabb együttműködések kialakítása a cél. Jelezte, hogy az elmúlt években az agráriumban dolgozók jelentősen hozzájárultak Magyarország gazdaságának fellendüléséhez, amely kihatással van az oktatásra is, ezálatal a szakképzés ügye még inkább felértékelődik a következő időszakban. Kiemelte, hogy az ágazatban a gazdasági és társadalmi szereplők együttműködésével egy olyan szakképzési hálózat jöhet létre, amely országosan képes lefedni a valós igényeket.

A jövő szakembereinek képzésében a gazdaság szereplőinek és az iskoláknak közösen kell felelősséget vállalniuk – mutatott rá Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette: a szakképzés területén az egyik legfontosabb feladatuk, hogy közvetítsék a gazdaság igényeit a döntéshozók, a szakképző intézmények és a pályaválasztó fiatalok irányába, az igények figyelembe vételével fejlesszék az ágazat szakképzésének rendszerét, javaslataikkal segítsék a szakmastruktúra korszerűsítését.

A konferencián a megújuló energiaforrások helyét a Somogy megyei fejlesztési elképzelésekben Sárhegyi Judit, Somogy megye aljegyzője ismertette, amelyben a környezetvédelem jegyében az energiaellátásban való függetlenedés jelenti a meghatározott irányokat. Az energiahatékonysági kérdés és a megtakarítások megtervezése és ebben a jó megoldások felkutatása minden önkormányzat napi megoldandó problémája, hiszen egyre kevesebb forrás áll rendelkezésre – emelte ki Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke, aki részletezte a szakképzés megújításának és a megújuló energia jelentőségét a Tabi járásban.

A szakmai nap moderátoraként Eperjesi Tamás, a NAKVI vidékfejlesztési igazgatója kiemelte: az ökotudatos szemlélet, a zöldgazdaság napjainkban reneszánszát éli, amely a 2014. és 2020. közötti európai uniós programozási időszakban is kiemelt jelentőséggel bír. A Leonardo Programban többek között az Földművelésügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) támogatásával több szervezet, oktatási intézmény működött közre, amely újabb együttműködéseket generált helyi közösségekben és nemzeti szinten egyaránt.

A konferencia zárásában Mezőszentgyörgyi Dávid, a NAKVI főigazgatója rámutatott, hogy az Intézet a középfokú agrárszakoktatás minden területén közreműködik, az ágazati iskolákat tananyagokkal, módszertani és egyéb kiadványokkal, ismerethordozókkal látja el. Jelezte, hogy a jövőben is hozzájárulnak hasonló kezdeményezésekhez, az intézmény életében pedig tovább erősödik a zöldszemlélet. Kiemelte: a programban született modern, mindenki számára izgalmas tananyagok mellett a több mint egy két éves munka számos értéket hozott magával.

A projektben elkészült tananyagokat Farkas Dezső és Pinczési Ferenc szakképzési szakértők, valamint Vona Márton tápanyag-gazdálkodási szakértő mutatták be. Ismertették a kidolgozott technikus szintű országos képzési jegyzékbe (OKJ) felvetetni kívánt képzés, valamint felnőttképzési tanfolyamok tervezetét, tananyagokat, tanulást segítő jegyzeteket, elektronikus oktatási anyagokat és szakkönyveket, amelyek többek között a biogáz technológia, a biomassza égetés, napenergia hasznosítás, fenntartható tápanyag gazdálkodás és energianövények témaköreit ölelik fel. 

A hátrányos helyzetű területről, Somogy megyéből, civil összefogással indult kezdeményezést konzorciumban, osztrák minta alapján indították el, amelyet szlovén együttműködéssel visznek tovább. 

A konferencia előadásainak anyaga elérhető a csatolmányban.

 

Forrás: NAKVI

Cikk megosztása