2015. április 15-én natúrpark címátadó ünnepséget rendeztek Békéscsabán, ahol V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára adta át a hivatalos névhasználati címet jelképező oklevelet Vantara Gyulának, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnökének, ezáltal hazánk kilencedik natúrparkját köszöntötték. Az eseményen 14 önkormányzat képviselője vehette át a natúrparki település címet.

A természet védelméről szóló törvény 2004. óta határozza meg a natúrpark fogalmát, amely szerint az ország jellegzetes természeti, tájképi és kultúrtörténeti értékekben gazdag, a természetben aktív kikapcsolódást, felüdülést, gyógyulást, fenntartható turizmust, természetvédelmi oktatást, ismeretterjesztést, továbbá természetkímélő gazdálkodást szolgáló nagyobb kiterjedésű terület kaphatja meg a natúrparki címet. A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület több éves munka eredményeként érte el, hogy megfeleljen a szigorú feltételeknek és kiérdemelje a hivatalos minősítést.

Vantara Gyula, országgyűlési képviselő, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület elnöke köszöntőjében elmondta, hogy a szervezetet 2002-ben azzal a céllal alapították meg tagszervezetei, hogy a térség természeti és kulturális értékeit kihangsúlyozva, a fenntarthatóságot szem előtt tartva a turizmus palettáján egy új célterületet kínáljanak. A tagönkormányzatok támogatásának, az európai uniós források hatékony felhasználásának, illetve a munkaszervezet munkájának köszönhetően az egyesület a  Körösök Völgye térségben a vidékfejlesztés, az aktív és ökoturizmus, valamint a környezeti nevelés zászlóvivőjévé vált. 

V. Németh Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy évtizedes kemény munka eredménye ez a cím, amely minőséget és egyben felelősséget is jelent. Az elért eredmény mögött 14 település akarata, az egyesület évtizedes szakmai munkája áll. Kiemelte: a hivatalos natúrpark cím minőséget, de egyben felelősséget is jelent.

Komoly munkát folytatnak a natúrparkok elismertsége, támogatottsága, a támogatások gyarapodása érdekében, így bíznak benne, hogy a következő években ez a térség is profitálhat a minősítésből – tette hozzá Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke.

A rendezvényen Baran Ádám, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület munkaszervezetének vezetője bemutatta az egyesület sokszínű működését, különös tekintettel azon négy pillérre, amely a natúrparkok fő tevékenységi köréhez tartoznak, majd Duray Balázs geográfus, a projekt szakmai koordinátora a Körösök Völgye Natúrpark fejlesztési irányait részletezte. Hangsúlyozta: az önkormányzatok, társadalmi szervezetek és a lakosság összefogásaként létrejövő tájszintű együttműködés a helyi tudás, kultúra és gazdaság fejlesztésével a lakosság életminőségének javításához is hozzájárul.

 

Forrás: korosoknaturapark.hu

Fotó: Ujházi György

Cikk megosztása