Több százezer gyermek dolgozik ma Afrika-szerte aranybányákban. Az évente lecserélt mobiltelefonokba szükséges több mint ötezer tonna kobalt többségét rabszolgakörülmények között bányásszák ki. Az európai erdők egy része eltűnőben van. Mindez ellen indít kampányt a CEEweb a Biológiai Sokféleségért egyesület európai partnereivel. A kampány keretében Green-Go címmel Nemzetközi Rövidfilmversenyt hirdetnek.

Az ötödik éve meghirdetett nagyszabású Green-Go rövidfilmversenyre a világ minden tájáról lehet nevezni - a nyertes filmeket döntéshozók és a nagyközönség számára magas szintű és egyéb rendezvényeken mutatják be Európa szerte. Az idei rövidfilmverseny egy most induló európai kampány része, amely a fenntartható és etikus nyersanyag-kitermelés és fogyasztás politikai és közösségi szintű előmozdítását tűzte ki célul.

 

KATEGÓRIÁK

1. Fogyasztásunk lábnyoma

Mit gondolsz a túlfogyasztás problémájáról? Tettél már lépéseket a fenntarthatóbb életmódért? Inkább a fair-trade termékeket választod? Ha lehet, helyi termelőktől vásárolsz?

2. A nyersanyagok valódi ára

Te is látod a nyersanyag-kitermelés árnyoldalait? Tudtad, hogy világszerte 1 millió gyermek dolgozik bányákban? Mit gondolsz a bányászatról, az olajkitermelésről, ennek környezeti és emberi jogi következményeiről?

3. A természet része vagy. Élj vele!

Képzeld el, hogy egy bírósági tárgyaláson az európai természet jövőjéről döntenek. Megőrizzük vagy feláldozzuk? Az egyetlen érv a természet mellett három rövidfilm lenne, amelyikből egyik a Tiéd. Mit mutatna meg? Csodálatos tájakat, emlékeket, vagy bizonyítékokat a természet társadalmi hasznáról, a zöld munkahelyek teremtéséről? Vagy netán van jobb ötleted?

 

Korábbi győztes filmek és bővebb információ a versenyről, a jelentkezés feltételei és jelentkezési lap: www.greengofest.eu

 

Forrás: CEEweb for Biodiversity

Cikk megosztása