Egy több mint ötszáz órás szociális munkás képzés kezdődött a Türr István Képző és Kutató Intézet Székesfehérvári Igazgatóságának szervezésében Veszprémben 2015. június 1-jén, amely a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelését támogatja. A három hónapos képzésen európai uniós támogatással húszan vehetnek részt, amelyen a kommunikáció, közösségfejlesztés, jogi és uniós ismeretek, informatikai és ügyviteli alapismeretek mellett a cigány kultúrával, hagyományőrzéssel, ezen kívül az egészségügyi ellátó rendszerrel is megismerkedhetnek a résztvevők. A szemináriumok alkalmat adnak az egészségvédelem alapjainak, a társadalmi, a szociálpolitikai, valamint a szociálpszichológiai témakörök vizsgálatára is. A képzés megszervezésében jelentős szerepe volt a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének, Rupa Évának. Az elméleti órákat gyakorlati képzés egészíti ki, amelyhez a Családok Átmeneti Otthona, a megyei kórház, büntetés-végrehajtó és családsegítő intézetek biztosítanak helyszínt, ezzel is növelve a potenciális továbbfoglalkoztatás esélyét. A képzés egyébként a TÁMOP 5.3.8-B/12-1-2012-0001 (A leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése érdekében motiváló képzések és szolgáltatások) uniós projekt részeként valósul meg.

Egy, az idei Művészetek Völgyében, Kapolcson történt találkozásnak majd az azt követő együtt gondolkodásnak köszönhetően a Herman Ottó Intézet is – összhangban a környezetvédelmi szemléletformálással kapcsolatos feladatával – szerepet vállalt a képzésben. Környezetvédelem a mindennapjainkban címmel Béres András, a Herman Ottó Intézet Környezetügyi Igazgatóságának igazgatója tartott előadást a képzésben résztvevőknek. Előadásában többek között az emberi tevékenység környezeti hatásairól, a képződő hulladékok megoszlásáról, napjaink hulladékkezelési kérdéseiről beszélt. Természetesen szó volt az előadásban az ivóvíz megfelelő minőségének fontosságáról, a szennyvízkezelésről, a légszennyezésről, továbbá globális környezetvédelmi problémákról pl. az éghajlatváltozásról is. Az előadás fontos témája volt annak megvitatása, hogy a mindennapi életünk során mit tehetünk a környezet állapotának megőrzéséért, a kedvezőtlen hatások mérsékléséért.

A képzés 2015. augusztus 28-án akkreditált záróvizsgával ér véget. Fontos kiemelni, hogy már jóval a képzés befejezés előtt munkahelyek kínálkoznak a résztvevőknek: a Magyar Máltai Szeretetszolgálat öt főt, a csoport negyedét alkalmazná tagintézményeiben, a többiek továbbfoglalkoztatására pedig ígéretéhez híven a Veszprém Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat talált megoldást.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása