2015 júniusában a Zöldutak Módszertani Egyesület valamint a Hortobágyi LEADER Közhasznú Egyesület Tájértékekre alapozott szelíd térségfejlesztés – Hortobágyi Mintaprogram címmel indított kezdeményezést, amely a Hortobágy és a Közép-Tisza-Vidék tizenegy településének feltérképezését célozza. A négy hónapon át tartó projektben terepbejárások, a helyiekkel folytatott interjúk és beszélgetések, valamint közösségi programok és tájséták által érdekes történetek, elfeledett hagyományok, szokások kerülhettek a felszínre.

A felmérés távlati célja, hogy felhívja a társadalom, különösen a helyi közösségek figyelmét a magyar táj értékgazdagságára, az értékek sokszínűségére, továbbá a helyi közösség felelősségére, és erősítse a helyi lakosság tájhoz való kötődését, ezért a kutatómunkában a fiataloknak is kiemelt szerep jutott.

Szeptember 18-án, Balmazújvárosban közösségi fórum tárgyalják, hogy mit jelent a közösségi tájérték-gyűjtés, mi a szerepe táji örökségünk megőrzésében, fenntartható hasznosításában. Rávilágítanak arra, hogy miért fontos a „helyi tudás” az értékfelmérési és értékmegőrzési folyamatban, valamint bemutatják, hogy hogyan érhetőek el az elkészült tájérték-leltárok. A rendezvényt Tiba István országgyűlési képviselő, Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese és Veres Margit, Balmazújváros polgármestere, valamint Orcsik István, a Hortobágyi LEADER Közhasznú Egyesület elnöke nyitja meg.

A fórum elméleti előadásait terepi módszertani bemutató és tájérték-felmérés követi Balmazújvárosban és Nádudvaron.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása