Idén immár 77. alkalommal rendezik meg 2015. szeptember 23. és 27. között az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárt (OMÉK) a Hungexpo vásárközpontban, Budapesten, amelynek elsődleges célja, hogy a kis- és középbirtokokra, családi gazdaságokra, őstermelőkre épülő mezőgazdaságot, annak értékeit, eredményeit megismertesse a nagyközönséggel. A családi gazdaságok számára kiváló bemutatkozási és értékesítési lehetőséget jelent, segíti termékeik piacra jutását, ezen kívül számos szakmai program és konferencia is várja az érdeklődőket.

A Herman Ottó Intézet az esemény nyitó napján rendezett szakmai konferenciát, amelyen Szelíd térségfejlesztési modellek a gyakorlatban elnevezésű programját ismerhették meg az érdeklődők. A résztvevőket Mezőszentgyörgyi Dávid köszöntötte. A Herman Ottó Intézet főigazgatója elmondta, hogy az intézet 2015. július 1. óta új névvel és kibővült feladatkörrel működik, ám továbbra is kiemelt fontosságú feladata a vidék népességmegtartó képességét is javító gazdaságfejlesztési programok segítése, a helyi közösségek értékeinek feltárását és megóvását, a fenntartható hasznosítást célzó, a szülőföldhöz való kötődést erősítő kezdeményezések támogatása, amelyet a Szelíd térségfejlesztési program is szolgál.  

Fejes István, a projekt vezetője előadásában kifejtette, hogy a program olyan közösségi szemléletű mintaprojektek megvalósulását támogatta, amely nem csupán egyetlen gazdasági szereplő fejlődését szolgálja, hanem a helyi közösség többi szereplője is részesül annak pozitív hatásaiból, eredményeiből. Mozgatórugója az egymás elleni versengés és kiszorítás helyett a közös előnyökért és a közös célok mentén történő fejlesztés, amely innovatív, felelősségteljes és tudatos.

A program gazdája és irányítója a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Nemzeti Fejlesztési Programok Főosztálya, míg megvalósítója a Herman Ottó Intézet munkatársai voltak. A teljes projektre több mint 169 millió forint állt rendelkezésre, amelyből közel 144 millió forintot fordítottak maximum nyolcmillió forint összértékű kisprojektek támogatására. A pályázati felhívásra beérkezett 110 fejlesztési ötletből 21 támogatását szavazták meg a Balaton Kiemelt Üdülőkörzet és a Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék településire korlátozva – tájékoztatta a résztvevőket Makár Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezetője.

A Böröcz Lívia, a Herman Ottó Intézet osztályvezetője rávilágított, hogy a sikeres jövedelemtermelő beruházok támogatása mellett a pályázók szemléletformálása is kiemelt szerepet kapott. A program fontos alkotóeleme a közös tanulás volt, amely a részvevők együttműködési kultúráját, kapcsolatrendszerük gazdagítását célozta, miközben alakította projekttervükről alkotott képüket is. Hozzátette: a szemináriumok és tanulmányutak tudásátadásához nagyfokú rugalmasságot is társítottak, amely lehetővé tette, hogy az eredeti projektötletek változhassanak, fejlődhessenek.

A szakmai nap előadásai után a projekt mentorai és résztvevői kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg, hogy mi a sikeres projekt titka, majd a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége díjakkal ismerte el azoknak a szakembereknek a munkáját, akik tevékenységükkel a falusi turizmus, ezzel együtt a vidék virágzását segítik.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

  

Cikk megosztása