A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák növelésére és a termékek fogyasztókkal történő megismertetésére, ezért a 2015-ös évet a Helyi termék évének nyilvánította. Ennek jegyében a Földművelésügyi Minisztérium és a Herman Ottó Intézet közös szervezésében helyi termék piaccal várták az érdeklődőket Baján.

A helyben előállított, ellenőrzött termékek iránt egyre növekszik a magyar vásárlók igénye, ezt a pozitív folyamatot kívánja erősíteni a Földművelésügyi Minisztérium – mondta el Zsigó Róbert. Az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár rávilágított, hogy az élelmiszer bizalmi termék, a vásárlók számára pedig egyre fontosabb, hogy megbízható termelőtől, ellenőrzött, minőségi, hazai terméket vásároljanak. A programsorozat a termelőkhöz és a vásárlókhoz egyaránt szól, a termelők tájékoztatása, szakmai ismereteik bővítése mellett a helyi termékek fogyasztásának, vásárlásának ösztönzése, a fogyasztói tudatosság emelése kiemelt fontosságú, hogy minél több család asztalára egészséges és minőségi étel kerüljön – hangsúlyozta az államtitkár.

Az esemény az idén immár nyolcadik alkalommal megrendezett Bajai Újbor Fesztiválhoz is csatlakozott, amelyen pincészetük büszkeségeit mutatták be a termelők, de ízletes szörpök, lekvárok, kézműves termékek, friss gyümölcsök, sajtok és kolbászok, valamint gyógynövények között is válogathattak a vásárlók.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása