Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság és a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelme együttműködésében az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt kutatása és védelme címmel tudományos konferenciát szerveztek Aggteleken. Az esemény nyitóünnepségére 2015. szeptember 22-én került sor, amelyen részt vettek a Herman Ottó Intézet természetvédelemért- és tájfenntartásért felelős szakemberei is.

A Szlovák- és Aggteleki-karszt barlangjainak a világörökség jegyzékébe való felkerülésének 20 éves jubileuma, az Aggteleki Nemzeti Park fennállásának 30 éves évfordulója és az UNESCO 70 éves fennállása alkalmából a konferencia témái elsősorban a Szlovák- és Aggteleki-karszt területére irányultak. Az eseménynek a Baradla-barlang hangversenyterme adott otthont.

A rendezvény fővédnöke Áder János Magyarország köztársasági elnöke, valamint Andrej Kiska a Szlovák Köztársaság elnöke volt. Nyitóbeszédében mindkét államfő hangsúlyosan szólt a környezetvédelem és a természetvédelem fontosságáról.

Áder János beszédében Ferenc pápa enciklikájából idézve azt mondta: a természeti környezet közjó, az egész emberiség öröksége, és annak állapota mindenki felelőssége. Húsz esztendő földtörténeti mércével mérve csekélység: húsz év alatt egy cseppkő mindössze négy millimétert nő, a Baradla-barlangban tehát sok millió év kellett ahhoz, hogy ezek a csodálatos természeti alkotások létrejöjjenek. Ugyanakkor húsz év emberi mércével mérve már jelentősnek mondható. Az elmúlt húsz év a két ország szakembereinek közös szenvedélyéről, munkájáról és egy közös szemlélet kialakításáról is szólt – tette hozzá. Az államfő ezt követően megköszönte a magyar és a szlovák barlangkutatók sok évtizedes feltáró- és kutatómunkáját, majd beszédét Herman Ottó gondolatával zárta: „Értelemből fakadó szeretettel forduljatok a természet felé!”

Andrej Kiska beszédében kiemelte, hogy az aggteleki- és a szlovák-karszt a két ország közös, a világ által is elismert öröksége, természeti kincse. Az itt élők és dolgozók arra törekszenek, hogy a következő nemzedékeknek is megőrizzék ezt az egyedülálló értéket, amely túllép a nemzeti határokon – mutatott rá Szlovákia köztársasági elnöke.

A jubileumi ünnepségen az államfők mellett a Szlovák Karszt Nemzeti Park, valamint az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója is köszöntötte a résztvevőket. A nyitóünnepségen résztvevők száma meghaladta a kétszáz főt. Az eseményen Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár is részt vett.

Az ünnepi beszédeket követően a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában Kodály Zoltán: Galántai Táncok műve hangzott el, amely a barlangterem sajátos akusztikája miatt különösen hatásos és lenyűgöző produkciót jelentett.

Az ünnepi program folytatásaként lehetőség nyílt a Baradla-barlang aggteleki rövid-túra szakaszának megtekintésére, valamint a Szlovák-karszt területén nyíló, a Baradla-barlanggal közös barlangrendszert alkotó Domica-barlang kiépített szakaszainak meglátogatására.

A Baradla-Domica-barlangrendszer a mérsékelt égöv egyik kiemelten fontos patakos barlangja, amely teljes hosszúsága az évtizedes kutatómunkának köszönhetően napjainkban meghaladja a 26 kilométert. Az aggteleki- és a szlovák-karszt barlangjainak csaknem egésze még teljes mértékben eredeti természetes állapotában csodálható meg.

A barlangtúrák után a két ország köztársasági elnöke Aggteleken a hármas jubileum alkalmából, a további sikeres együttműködés szellemében emlékoszlopot avatott.

Tekintettel arra, hogy az ünnepi rendezvényre számos környezetvédelemmel, természetvédelemmel foglalkozó szervezet képviselője és munkatársa kapott meghívást, a hivatalos programot követően személyes szakmai beszélgetésekre is nyílt lehetőség.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet

Cikk megosztása