A daru a Hortobágyi Nemzeti Park jelképe, a híres daruvonulás pedig az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye, leglátványosabb madármozgalma. A Hortobágyon átvonuló darvak száma másfél évtized alatt néhány ezerről százezerre nőtt. Az Észak-Európából szeptember második felében érkező madarak a komolyabb fagyok beköszöntéig maradnak nálunk, majd továbbindulnak észak-afrikai telelő területeikre.

Az időszak kiemelt eseménye a Darufesztivál, amelyen október 23. és 25. között változatos programokkal, több helyszínen is várja a természetbarátokat.   A rendezvény idei programja egy szélesebb települési összefogás eredménye. Csokorba szedték azokat a programokat, amelyek közel visznek bennünket ezekhez a csodálatos madarakhoz.

Interaktív kiállításon bemutatják a daru életét, biológiáját, megismerhetjük a világ darvait és vonulásuk érdekességeit. Vezetett túrákon nyomukba eredhetünk, majd a megfáradt és megéhezett látogatók a Nemzeti Parkok és Naturparkok Ízeit, különleges sajtokat, szalámikat, lekvárokat és pálinkát is kóstolhatnak.  

A rendezvény részletes programja elérhető ide kattintva.

 

Forrás: Herman Ottó Intézet, hnp.hu

Cikk megosztása